Egy SZJA szakértő szerint Orbán ajándékát májusban majd vissza kell adni az államnak

Megosztás

Nem adhatja vissza az állam jövő februárban a gyermeket nevelők idén befizetett személyi jövedelemadóját (szja), mert az nem adó, csak előleg. A jelenleg hatályos szabályok szerint májusban fizetünk szja-t, a havi fizetésből csak szja-előleget utal el munkáltatónk az államnak. A Szabad Európa által megkérdezett szakértő szerint a februárban kapott pénzt májusban, a választások után vissza kell adni.

„A hatályos adótörvények és jogszabályok szerint kivitelezhetetlen a kormány azon szándéka, hogy az idén befizetett személyi jövedelemadót visszaadják a gyermeket nevelő dolgozóknak”

– mondta a Szabad Európának Angyal József okleveles adószakértő.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök június 9-én a Világgazdaság konferenciáján jelentette be, hogy az országgyűlési választások előtt az átlagbérig visszakapják a családok a befizetett adójukat.

„Ha el tudjuk érni az öt és fél százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában egyszerűen adjuk vissza azt az adót, amit befizettek a 21-es év során a költségvetésbe”

– mondta a kormányfő.


„Személyi jövedelemadó esetében év közben adóelőleget fizetünk az államnak. A pontos adómegállapítás csak a következő év májusában történik meg. Ennek az az értelme, hogy ne egyszerre kelljen az adót befizetni”

 – mondta Angyal József. Az adószakértő szerint viszont az adóelőleggel el kell számolni az adóbevallásban.

„Ebben van egy rubrika, amely a Kifizetők által levont adóelőleg nevet viseli. Ha az állam 2022 februárjában visszatéríti a gyermeket nevelőknek az adóelőleget, akkor ezen a soron a többségnél nulla fog állni. Májusban viszont az adóhatóság megállapítja a fizetendő szja összegét, amelyet be is kell fizetni a családfenntartóknak” 

– mondta a szakértő, aki arra kér mindenkit, hogy ne költse el a pénzt, mert csak három hónapra kapja meg.

Angyal szerint ez olyan, mintha valaki megrendelne egy lakásfelújítást ötmillió forintért, kifizetne kétmillió forintot előlegként, így a végén csak hárommilliót kellene kifizetnie a mestereknek. Viszont ha a vállalkozó úgy dönt, hogy csak később áll neki, ezért visszaadja az előleget, a munka végeztével kell kifizetni a teljes összeget, vagyis az ötmillió forintot.

Angyal szerint amikor Orbán Viktor azt mondta, hogy visszafizetjük azt, amit befizettek, teljesen egyértelműen az adóelőlegre utalt. Éppen ezért úgy gondolja, hogy a miniszterelnök korrekten fogalmazott, amikor azt mondta, hogy ez nem pénzosztás.


„Ha nem akar meglepetést, minden érintett figyeljen oda, hogy a munkáltatója helyesen készítse el a havi bérszámfejtését. Persze tisztában vagyok azzal, hogy laikusként ezt nem egyszerű ellenőrizni, ezért ha pénzt kap, májusig ne költse el” 

– figyelmeztet az adószakértő.

Ha a teljes interjút el szeretné olvasni, látogasson el a Szabad Európa honlapjára!

Kapcsolódó cikkek