Precedens értékű ítélet születhet – egy idegen férfi rácsapott a nő hátsójára, feljelentette

Megosztás

Bár az eljárás nehezen indult, most már egészen más színezetet kapott a dolog, a csapdosó férfi oldalán kétszer is, egymástól teljesen eltérő mellébeszéléssel próbálkoztak. Olyan típusú ügy ez, amivel rengeteg nő szembesült már, csak egyszer sem lett következménye. Most már lehet.

Közel 20 ezer megtekintésnél járt már vasárnap délelőtt az Instagramon annak a fiatal magyar nőnek a videója, aki feljelentéssel válaszolt egy olyan inzultusra, amit szinte minden nő megtapasztalt már, de következménye rendszerint nincs. Az Instagramon Tekla keresztnévvel megjelenő nő a videóban elmeséli, hogy Bicskén fényes nappal, 17 óra után nem sokkal rácsapott egy férfi a fenekére, miközben a főúton, a Szent István úton sétált.

„Azonnal hívtam a rendőrséget, és gondolkodás nélkül feljelentettem a férfit. A nők elleni erőszak bűncselekmény! Ne hagyd annyiban! Ne hagyd szó nélkül! Ha elsétálsz, nem lesz következménye, és a történet újra és újra megismétlődik!” – írta a videó mellé.

Az illető nem egyedül volt, hanem egy nővel, aki a társa lehetett. Szemben haladtak Teklával, és ahogy elmentek egymás mellett, akkor csapott oda. Tekla azonnal szóvá tette, ami történt, rákiáltott a férfira, hogy ezt hogy képzeli. A férfi társa megpróbálta magára vállalni a csapást, mondván ő volt, de Tekla biztos benne, hogy ez nem igaz, mivel ő a járda távolabbi részén volt. A pár, miután Tekla tárcsázta a rendőrséget, megpróbált elsietni, de a nő ment velük, miközben folyamatosan trágár szavakkal szidták, fenyegették, hangzik el a videóban. A férfi később azt bizonygatta, hogy véletlen volt, ami történt.

A rendőrök gyorsan ott termettek, igazoltatták, felvették a helyszíni jegyzőkönyvet. Amikor Tekla igennel válaszolt a kérdésre, hogy szeretne-e feljelentést tenni, küldtek érte egy autót, bevitték a rendőrségre, és hosszadalmas adminisztrációs procedúra után rögzítették a feljelentését.

Tekla azt mondja, hogy a jegyzőkönyv szerint szeméremsértésért és bántalmazásért tette meg a feljelentését. A Büntető törvénykönyv szerint vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő szeméremsértésért, aki „mással szemben olyan szeméremsértő magatartást tanúsít, amely a sértett emberi méltóságát sérti”. A bántalmazást – ezen a néven – külön bűncselekményként nem nevesíti a Btk., Tekla szerint a rendőrök magyarázata ezzel kapcsolatban arra vonatkozott, hogy a testi épségét fenyegették, félelmet keltettek benne.

A férfit és a párját is kihallgatták. Tekla úgy tudja, nem ez volt az első eset, hogy a férfinak meg kellett jelennie a rendőrőrsön. Szembesítés a jövő hét elején lesz. Tekla szerint az illetékes rendőr megköszönte neki, hogy hívta őket és feljelentést tett.

„Addig, amíg elsétálunk egy ilyen eset mellett mi nők, és nem tesszük meg a feljelentést, és nem üljük végig azt az egy órát, amíg felveszik a jegyzőkönyvet, és nem mondjuk azt, hogy igen, ott leszek a szembesítésen, és nem félek, addig fognak ilyen férfiak sétálni az utcán, és addig fogják azt érezni, hogy igen, ők a seggünkre csaphatnak” – mondja a videó végén.

(Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek