Hazánkban kétmilliárd darabnál is több egyszer használatos italos dobozt dobunk el évente

Megosztás

És ez csak Magyarország, nagyon szomorú számok ezek a környezetet tekintve. Felelőtlenség a köbön.

Reloop nemzetközi környezetvédelmi szervezet idén publikált adatai szerint 27 európai országból 2017-ben Magyarországon volt a legmagasabb a csupán egyszer használatos italosdoboz-hulladék egy emberre jutó mennyisége, ami 2019-ben tovább nőtt és éves szinten elérte a 211 darabot. Ez a lakosságra vetítve megközelítőleg 2 milliárd eldobott PET-, alumínium-, és üveg italcsomagolást jelent egy évben.

Egy hatékony betétdíjas rendszer bevezetésével a Reloop számításai szerint ez a szám 83 százalékkal, hozzávetőleg 340 millió darabra (35 darab/fő/év) lenne csökkenthető. Az éves szinten eldobott 1,1 milliárd PET-palackból így mindössze 176 millió maradna, az alumínium italcsomagolási hulladék 700 millió darabról kevesebb mint 150 millióra, a kidobott üvegpalackok száma pedig 67 millióról 16,5 millió darabra csökkenne.

Szükség lenne egy betétdíjas rendszerre

Az italcsomagolás visszaváltása hatékonyabbá tenné a PET-palackok újrafeldolgozását is, részben mert az egyszer használatos műanyag palackok, fémdobozok nem keverednének más típusú csomagolási hulladékkal. Másrészt az újratölthető italcsomagolás visszaváltásával kevesebb csomagolóeszközt kell gyártani – közölte a Humusz Szövetség. Fontos lenne, hogy az egyutas (vagyis egyszer használatos) csomagolásokkal szemben előtérbe kerüljenek az újratölthető többutas csomagolások.

Az újrahasználat megfelelő támogatása érdekében az állami döntéshozóktól azt kérik, hogy vezessenek be az italcsomagolásokra vonatkozó kötelező újrahasználati célszámokat. Javasolják, hogy vegyék ki a betétdíjas terméket az áfatörvény és a társasági adózás hatálya alól, valamint, hogy sztenderdizálják az újratölthető italpalackokat. A csomagolásokon szerepelnie kell, hogy az adott palack újratölthető-e vagy sem, illetve hogy egyszer használatos csomagolásnál mi a hulladékkezelés megfelelő módja.

A betétdíjas rendszer, mely a vásárlót anyagilag is ösztönzi a termék csomagolásának visszavitelére, mind az egyutas, mind a többutas rendszernél használható: az egyutas rendszernél a csomagolást újrafeldolgozzák, többutas rendszernél a palackokat újratöltik a visszavétel után. (hu.Euronews.com)

Kapcsolódó cikkek