Egy hongkongi aktivista írt levelet Orbán Viktornak

Megosztás

„Nehéz elképzelni, hogy valaki, aki fiatalon egy elnyomó rendszer ellen küzdött, később pont egy ugyanolyat támogasson. Mégis, egyre több magához hasonló ember ezt csinálja”

– írta a Politicóközzétett, Orbán Viktort megszólító levelében Nathan Law hongkongi újságíró és aktivista. Law nem érti, hogy az egykor a szocializmus megdöntésén dolgozó Fidesz hogyan képes arra, hogy szembeszálljon az EU-val és a Kínai Kommunista Pártot támogassa az egykori önmagukhoz hasonlító hongkongi tüntetők helyett.

A száműzött aktivista úgy látja, ami Budapesten történik, annak hatása van Hongkongra is. Magyarország 2010 óta Európa legelkötelezettebb Kína-támogatója lett, aki egymaga képes megtorpedózni az összes demokratikus nyomásgyakorlást, legyen szó Mianmarról, ujgurokról vagy hongkongi tüntetőkről.

A szerző szerint az EU azért jött létre, hogy hirdesse a békét és a demokráciát, és mint olyan, tisztán el kell ítélnie az emberi jogi kihágásokat a világban – ennek pedig nem állhat az útjába Magyarország. Law úgy zárta sorait,

Ha megöregszem és visszanézek az életemre, nem akarok olyat látni, amit a húszéves önmagam gyűlölt volna. Azt gondolom, maga is így van ezzel.

a részletesebb cikkért látogasson el a HVG weboldalára.

Kapcsolódó cikkek