Tízből nyolc magyar tartja az éghajlatváltozást nagyon súlyos problémának

Megosztás


Az európaiak az éghajlatváltozást tekintik a legsúlyosabb problémának. A megkérdezettek közül 10-ből több mint kilencen (93 százalék) súlyos, és csaknem nyolcvan (78 százalék) nagyon súlyos problémának tartják az éghajlatváltozást – derült ki az Eurobarometer felméréséből, amit hétfőn tettek közzé. Természetesen Magyarországról is voltak válaszadók, kiderült, nálunk 81 százalék gondolja úgy, hogy az éghajlatváltozás nagyon súlyos probléma.

A közvélemény-kutatásnak azon kérdésére, hogy mi a bolygónk jövőjét érintő legsúlyosabb probléma, a felmérésben részt vevők több mint negyede (29 százalék) válaszként vagy a klímaváltozást (18 százalék), a természet állapotának romlását (7 százalék), vagy a szennyezés okozta egészségügyi problémákat (4 százalék) jelölte meg.

Magyarországon a válaszadók kétharmada jelezte, hogy tett valamilyen lépést az éghajlatváltozás elleni küzdelemben az elmúlt hat hónapban, mely arány 95 százalékra emelkedett, amikor a kérdésben az éghajlatváltozás elleni küzdelemben tehető 15 lehetséges lépés listájából kellett választani.

Nálunk a hulladék csökkentésére tett erőfeszítés és a hulladék újrafelhasználáshoz való rendszeres szétválogatása a leggyakrabban megtett lépés, bár az ezt megtevő válaszadók aránya jelentősen alacsonyabb az EU átlagánál (63 százalék, szemben a 75 százalékos EU-átlaggal).

Tíz megkérdezett európai közül több mint nyolc (81 százalék) egyetért azzal, hogy több közpénzt kell áldozni a tiszta energiára, még akkor is, ha ez a fosszilis tüzelőanyagokra nyújtott támogatás csökkenését vonja maga után. Az európaiak háromnegyede (75 százalék) véli úgy, hogy a gazdasági helyreállítást célzó beruházásoknak elsősorban az új zöld gazdaságra kell összpontosítaniuk – olvasható a közvélemény-kutatásban.

Kapcsolódó cikkek