Ez így nagy baj lesz: Az egyik legátoltottabb országban sebesen terjed a Delta-variáns és az oltottak között is sok a súlyos beteg

Megosztás

Küszöbön a negyedik hullám, Izraelben már újra a korlátozásokat fontolgatják és tervezik. Útjára indult a betegség újabb hulláma, sajnos az oltottak között is rengetegen szorulnak kórházi kezelésre. Most bizonyíthatnak a vakcinák.

Emelkedni kezdett azoknak a száma, akiknél súlyos lefolyású az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap. Noha a szombati ünnepnapon elvégzett csekélyebb számú, 38 938 tesztnek ismét csak 0,5 százaléka, 185 ember bizonyult vírushordozónak,

emelkedni kezdett a korábban diagnosztizáltak körében a kórházi ellátást igénylők száma, amely jelenleg 62, és köztük a súlyos betegek száma, amely 35-re nőtt.

Gépi lélegeztetést továbbra is 16 embernél alkalmaznak az egészségügyi minisztérium adatközlése szerint. A kritikus esetek között van egy be nem oltott várandós nő és két gyerek.

Az elmúlt öt napban 17 súlyos koronavírusos beteget vittek kórházakba sürgős kezelést követelő állapotban, miközben a június 5. és 28. közötti 23 napon mindössze 16 beteg szorult kórházi ellátásra.

Folytatják a kampányt a 12-15 éves korosztály gyors beoltására, de eddig a 12 éveseknek csak 13 százaléka, és a 13-15 évesek 20 százaléka kapta meg az oltásnak legalább az első adagját.

A hatóságok elsősorban a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre érkező utasok ellenőrzésével próbálják megfékezni a járványt, ennek érdekében pénteken a gyors tömeges tesztelést biztosító hatalmas sátor építésébe kezdtek a repülőtéren. A védelmi, a közlekedési és az egészségügyi minisztérium, valamint a repülőteret felügyelő hatóság közös szervezésében létrejövő tesztelőpont 1500 négyzetméteres területén a több tucat új mintavételi állomáson óránként 2500 beutazó vizsgálatát tudják majd elvégezni.

Az Izraelbe érkezők csak tesztelés után hagyhatják el a repülőteret, és az oltatlanoknak az öt nap múlva elvégzendő második vizsgálat negatív eredményéig otthoni karanténban kell tartózkodniuk, amit a rendőrség ellenőriz, és aminek megszegését súlyos bírságokkal büntetik.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem szakértői csoportja szombaton azonnali intézkedéseket sürgetett a járvány negyedik hullámának megállítására, mert figyelmeztetésük szerint ellenkező esetben az új fertőzöttek száma két hét alatt naponta 1000-re emelkedhet 

– értesült a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

Azt jósolták, hogy a vakcinák 60-80 százalékban akadályozzák meg a delta változattal szemben a fertőzést, szemben a többi, korábbi variánsnál megfigyelt 90 százalékkal, de azt is hangsúlyozták, hogy az oltás a súlyos betegségek megelőzésében továbbra is ugyanolyan hatékony lesz, mint eddig. Az új vírushordozók nagyjából fele oltással védett.

Az izraeli hatóságok mérlegelni fogják néhány korábbi gyülekezési korlátozás visszaállítását

a körülbelül negyven százalékkal fertőzőbb delta variáns terjedésének mérséklésére. Az új kormány új koronavírus-kabinetje várhatóan ezen a héten is összeül, hogy az ország következő lépéseiről döntsenek.

Izrael napi esetszáma jelenleg 300 körül van, és folyamatosan emelkedik, mégpedig több olyan hónap után, amikor a széles körű oltási kampány nyomán szinte alig akadtak új fertőzöttek az országban.

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek