Nem tartott sokáig, Szlovákia hétfőtől máris szigorít a belépésnél, az aggteleki és a sátoraljaújhelyi határátkelőt is lezárják

Megosztás

Az ország zöldről narancs minősítésbe került át, északi szomszédunk pedig a szigorító intézkedésekkel a Delta-variáns további behurcolását kívánja megakadályozni. A legfőbb gond az, hogy Nagy-Britanniát is igyekezett mindenki elszigetelni fél évvel ezelőtt, végül mégis minden európai országban átvette az uralmat a brit variáns. Meddig leszünk szabadok?

Bár nem növekszik a koronavírusban elhunytak száma Szlovákiában, és az új fertőzöttek száma sem indokolná, mégis újra korlátozásokat vezetnek be július 5-től. A határokra vonatkozó járványellenes óvintézkedések alapja egy új, három fokozatú rendszer, írja az ujszo.com.

  • A zöld fázisban a rendőrség megfigyeli a határátkelőket, és véletlenszerű ellenőrzéseket tart.
  • A narancssárga fázisban az országba érkezők többségét ellenőrzik, a kevésbé fontos átkelőket lezárják.
  • A fekete fázisban pedig minden egyes személyt ellenőriznek a határátkelőkön, és előfordulhat, hogy a kisebb átkelők lezárása mellett elrendelik a belső határok ideiglenes ellenőrzését is.

Az adott hétre érvényes fokozatot mindig a kormány rendeli el. Július 5-től Szlovákia a zöldből narancs fázisba kerül át, így megszűnik az átlépés a

Pácin – Nagykövesd (Veľký Kamenec),
Sátoraljaújhely – Újhely (Slovenské Nové Mesto),
Hollóháza – Eszkáros (Skároš),
Aggtelek – Domica,
Cered – Tajti (Tachty),
Ipolytarnóc – Kalonda határátkelőkön.

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter szerint az aktuálisan elrendelt fokozatot elsősorban a külföldi járványhelyzet fogja befolyásolni, az intézkedések fő célja jelenleg a delta mutáns behurcolásának megakadályozása.

A döntésben valószínűleg szerepet játszik az is, hogy Szlovákiában alacsony az átoltottság, első dózist a lakosság 37 százaléka kapott, míg a teljes védettséget biztosító második adaggal nagyjából 30 százalékuk van beoltva, így a nyári utazások miatt ismét növekedhet a fertőzöttek száma. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek