Ma hetven éves Pataky Attila

Megosztás

A rocker addig marad rocker, „amíg minőséget tud adni testileg és hangilag is. Pontosan tudom majd, mikor van vége és akkor nem állok többé színpadra. De addig is élvezem. Épp most készült el a 35. albumunk”

– nyilatkozta a Blikknek Pataky, aki a szülinapját koncerttel ünnepli, hiszen pénteken lép fel az Eddával Rimaszombaton.

Pataky Attila 1951-ben született Miskolcon, a Vasgyári lakótelepen. Fiatalkorában futóversenyző volt, de már középiskolai évei során tagja volt alkalmi zenekaroknak is.

1974-ben az akkor már létező Edda zenekar keresett énekest, amire Pataky is jelentkezett, és végül őt választották. A tagok gyorsan lecserélődtek, és a 70-es évek végére állt össze a klasszikus Edda, amely – elsősorban Slamovits Attila gitáros-dalszerzőnek köszönhetően) elkészítette a magyar rocktörténet két nagyon fontos albumát.

A bakancsos Edda még kiadott egy zseniális albumot, illetve egy már nem olyan jól sikerült harmadikat is – 1983-ig létezett. A Pataky–Slamovits-ellentét – amiről csak kevés információ van – szétrobbantotta az együttest. Pataky azután, 1984-ben Norvégiába utazott, ahol több magyar zenésszel együtt a vendéglátóiparban kezdett el dolgozni, mint bárénekes. Ezt követően hazajött, és 1985-ben újra összehozta a csapatot, amivel rengeteget koncerteztek, igaz olyan jó albumokat már nem tudtak letenni az asztalra, mint a zenekar első időszakában.

Pataky a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatát kapta meg 2012-ben.

Sajnos Pataky az utóbbi időben gyakran szerepel a bulvárlapokban, mert azt állítja magáról, hogy a földönkívüliekkel találkozott, és erről szívesen mesél. A zenekar életműve azonban vitathatatlan.

Kapcsolódó cikkek