A COVID miatt nem mentek orvoshoz, kiderült, hogy rákosak

Megosztás

Most kezdenek el előkerülni azok a betegek, amik azért kerülnek óriási bajba, mert a járvány idején, nagyrészt a korlátozások miatt nem kaptak ellátást, nem mentek el orvoshoz. Az egyik ilyen egy olyan beteg, aki egy éve nehezen nyel, de a COVID miatt nem tett semmit az ügyben, most pedig kiderült, hogy rákos.

Csilek András, a Magyar Orvosi Kamara Borsod megyei elnöke nagyon rég találkozott olyan rossz állapotú nyelőcsőrákkal, mint júniusban.

„Kiderült, hogy egy éve nagyon nehezen tud nyelni. Normális esetben legfeljebb két hónap után mindenki elmegy az orvoshoz. A ráknál egy év végzetes, már meg sem lehet operálni. Rengeteg ilyen eset van.”

Egy fiatal férfiről most derült ki, hogy vastagbélrákja van, pedig fél éve tapasztalta az első tüneteket, de a járvány miatt nem ment orvoshoz. „Úgy tűnik, ő időben van, de fél éve mégiscsak túl lehetne a műtéten.”

Ezek a példák is mutatják, hogy a járvány alatt nagyjából zavartalanul működő ellátások is kevesebb embert értek el. „Hiába működött az onkológiai ellátás, sokan nem jöttek, mert úgy tudták, hogy nem jöhetnek. És persze az emberek szeretik is halogatni az ilyesmit, a covid erre jó alkalom volt.”

444.hu

Kapcsolódó cikkek