Figyelmetlenségből okozott halálos balesetet, tiszaújvárosi lány az áldozat

Megosztás

A Hajdúböszörményi Járásbíróság 2021. június 28-án hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki halálos balesetet okozott a 35-ös számú főúton, Polgár közelében – írja a Debreceni Törvényszék honlapja.

A bíróság bűnösnek mondta ki a 27 éves férfit halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségében, ezért őt 1 év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte, valamint 2 év 10 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. május 18-án 13 óra 30 perc körül személygépkocsival közlekedett a 35-ös számú főúton Polgár felől Tiszaújváros irányába, megközelítőleg 85-90 km/h sebességgel. Az útszakaszra engedélyezett legnagyobb haladási sebesség 90 km/h. A férfi haladása során a főút 23. kilométerszelvényéhez érkezve figyelmetlensége miatt, indokolatlanul a gépjárműve teljes terjedelmével áttért a menetirány szerinti baloldalba, ahol frontálisan összeütközött a szemből, 80 km/h körüli sebességgel közlekedő személygépkocsival. Az ütközés következtében a vádlott gépjárműve tengelye körül elfordult, míg a sértett által vezetett autó a bal oldali útárokba sodródott.

A vétlen személygépkocsi jobb első ülésén utazó 20 éves lány olyan súlyosan megsérült, hogy 2019. május 27-én a kórházban elhunyt. A gépjárművet vezető édesanyja, és az elhalt sértett hátul ülő barátja súlyos, míg a balesetet okozó vádlott az eset során nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A baleset során mindkét gépjárműben utazók becsatolt biztonsági övvel közlekedtek.

Az ítélet indokolása során Dr. Tóth Ildikó bíró hangsúlyozta, hogy a menetirány szerinti baloldali forgalmi sávba történő áttérésnek sem forgalmi, sem műszaki oka nem volt. A vádlott kirívóan gondatlan magatartása és figyelmetlensége vezetett a baleset bekövetkezéséhez, amely során egy ember az életét vesztette.

A bíróság döntése nem jogerős. Az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés miatt fellebbezett. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Kapcsolódó cikkek