Az EU nem indíthatja el a jogállamisági mechanizmust a magyar melegellenes törvény miatt

Megosztás

Nem alkalmazhatja a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen az Európai Bizottság a melegellenes törvénymódosítások miatt, írja az Euronews Věra Jourová EB-alelnök nyilatkozatára hivatkozva. A jogállamisági feltételrendszer ugyanis az uniós költségvetés és a közösségi értékek védelméről szól – nem pedig az ilyen esetekről.

Ezt megerősítette az Európai Bizottság alelnöke is:

„Ha elolvassuk a szabályozást, kiderül, ilyen eseteket nem látott előre a jogalkotó. Márpedig ragaszkodnunk kell a jogszabály szövetéhez: a jogállamisági fékrendszert másfajta jogsértések esetében lehet beindítani az adott országban”

– mondta a lapnak Věra Jourová.

Hozzátette, hogy Ursula von der Leyen EB-elnökhöz hasonlóan ő is szégyennek tartja a törvényt, és éppen ezért fordult a Bizottság levélben a magyar kormányhoz. Ebben kifejtették jogi aggályaikat a melegellenes törvényről, és arra kérték a kormányt, hogy a lehető leghamarabb tisztázzák a törvény hatását.

„Ha a magyar válasz nem lesz kielégítő, és a törvény életbe lép, továbbléphet a Bizottság. Ez az Európai Unió Bíróságának eljárásához vezethet, és pénzügyi szankciókkal végződhet”

– mondta Jourová szerdán az Euronewsnak.

Kapcsolódó cikkek