A Magyar Nemzet kiakadt: “Folyamatosan a homoszexuálisokat nyomják a filmekben, az interneten, ez már régen túl sok”

Megosztás

A kormánypárt szekerét toló napilap szerint már kötelező jelleggel szerepelnie kell melegeknek minden egyes történetben, akkor is, ha dramaturgiailag semmi szerepe nincs annak, hogy a szereplő nem heteroszexuális.

Az internetes streamingszolgáltatók dömpingszerűen ontják a homoszexuális tartalmakat, a Netflix több mint száz LMBTQ-sorozatot kínál. A mindennapi élet bemutatása sem lehet meg legalább egy gyermeket nevelő férfipár nélkül. A krimik sem nélkülözhetik a transznemű titkos ügynököt. A homoerotika átcsapott melegpornóba. A melegfilmekkel már a gyerekeket célozzák – írja a Magyar Nemzet.

A homoszexualitás csak néhány évtizede foglalkoztatja komolyabban a filmes szakmát. Az első filmek, amelyek a homoszexualitást helyezték a középpontba, még érdekes lélektani és társadalmi szempontokat tártak fel. Hollywood azonban nagy utat tett meg a Philadelphiától a Modern családig. A homoszexualitást ma már nem feltétlenül a fókuszba helyezik az alkotók, azt sugallva, hogy a másság a legtermészetesebb dolog a világon, az azonos neműek párkapcsolata csak úgy mellesleg jelenik meg a képernyőn.

Mellékszereplőket írnak a forgatókönyvekbe, akiknek homoszexualitása egyébként nem is befolyásolja a cselekményt. Mostanra minden modern sorozatban megtalálható egy homoszexuális karakter vagy szivárványcsaládot bemutató mellékszál. A cél egyértelmű: a filmgyárak azt akarják sugallni, hogy a homoszexualitás hétköznapi jelenség. Magától értetendő, ha két apa vagy két anya nevel gyereket. Triviális, ha valaki nonbináris, genderfluid. És ennek kimondását nem lehet elég korán kezdeni. Számos film fiatalokat céloz meg azt üzenve, hogy hagyni kell kiteljesedni bármilyen előjelű szexualitást.

Ha azonban valaki ezt kifogásolja, könnyen rásütik a homofób bélyeget, pedig valójában arról van szó, hogy a kényszeres kvóta a filmélmény rovására megy. Az erőltetett melegvonal ma már elkapcsolási faktor. Főként, ha az ábrázolás túllép a homoerotikus kereteken, és átcsap homoszexuális pornóba, mint például a Kenderfutár című sorozatban, vagy az Ipar című HBO-szériában, ahol brókerek orálisan elégítik ki egymást. A rendező még arra is gondosan ügyelt, hogy a szex végterméke jól láthatóvá váljon a szereplő szőrös mellkasán. Érdekes, hogy heteroszexuális kapcsolatot bemutató filmekben sosem látni hasonlót, az LMBTQ-filmek már ezt a határt is átlépték.

„Én nem játszom a vakot, süketet és némát! Figyeljetek maradi szörnyek, minek képzelitek magatokat? Az előítélet és elnyomás szemet szúr e Broadway-sztárnak. Megfosztotok egy LMBTQ-tinit jogaitól” – énekli Meryl Streep a Netflix Prom című sorozatában.

Most 109 darab LMBTQ-témájú film található a Netflixen, azaz az egyik legnépszerűbb streamingszolgáltatón. Ilyen például a Leszbikus nagymamám!, a Szex edukáció, RuPaul – Drag Queen leszek! Persze a Netflix többezres kínálatában még ezeken kívül számtalan mellékszereplőt találunk, akik a meleg kvótát képviselik.

További részletek a Magyar Nemzet cikkében olvashatók.

Related posts