Tizenhárom uniós tagállam ítélte el a melegellenes magyar törvényeket

Megosztás

Tizenhárom európai uniós tagállam közös nyilatkozatban ítéli el a múlt héten megszavazott melegellenes magyar törvényt, írta ki Twitterjén Sophie Wilmès belga külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes.

A Benelux-államok és Belgium kezdeményezéséhez Hollandia és Luxemburg mellett csatlakozott még Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Spanyolország, Svédország és Lettország is.

„Mély aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy a magyar parlament olyan törvénymódosításokat fogadott el, amelyek a gyermekek védelmének ürügyén diszkriminálják az LMBTIQ-személyeket és sértik a véleménynyilvánítás szabadságát”

– írják közös nyilatkozatukban az uniós tagállamok. Szerintük a magyar törvények módosításai „kirívóan diszkriminatívak” a szexuális irányultság, a nemi identitás és önkifejezés alapján, és ezért elítélendőek.

„A befogadás, az emberi méltóság és az egyenlőség az Európai Unió alapvető értékeinek számítanak, ezek tekintetében pedig nem köthetünk kompromisszumot.”

Továbbá kiemelték, hogy a módosítások megsértik a véleménynyilvánítás és az információk szabad áramlásának szabadságát is, ami szembemegy az Európai Unió Alapjogi Chartájával is. Nem utolsó sorban pedig az LMBTIQ-személyek megkülönböztetése sérti a szexuális kisebbségek alapvető méltóságát, amelyet a nemzetközi jog is előír.

„Az Általános Ügyek Tanácsában tartott megbeszéléseken túl arra kérjük az Európai Bizottságot, mint a Szerződések őrét, hogy a rendelkezésére álló összes eszközt használja fel az uniós jog teljes körű tiszteletben tartásának biztosítására, beleértve, hogy az ügyet terjesszék az Európai Bíróság elé is. Kiállunk minden uniós állampolgár jogainak védelmében”

– zárja nyilatkozatát a tizenhárom tagállam.

Ezek szerint a legnagyobb uniós tagállamok – köztük Németország és Franciaország is – az Európai Unió Bírósága elé terjesztenék a melegeket megbélyegző törvényeket. Ahogy a nyilatkozatban is említik, a melegellenes jogszabályokról az általános ügyekért felelős miniszterek egynapos találkozóján is szó volt kedden, erről később tartanak majd sajtótájékoztatót. Az ülésen másfél órán át faggathatják Varga Judit igazságügyi minisztert a magyar jogállamiság helyzetéről. Varga egyébként azt írta a Facebookon, hogy “gyűlöletkeltő kampány folyik Magyarország ellen, és ő a hazát megvédeni érkezett oda.”

via Telex

Kapcsolódó cikkek