Itthon is lehet negyedik hullám a delta variáns miatt, ha nem lesz magasabb az átoltottság – vélik a szakértők

Megosztás

Magasabb átoltottság hiányában Magyarországon is negyedik hullámhoz vezethet a delta variáns terjedése – erről Falus András beszélt az ATV Híradójának, hozzátéve: szerinte a nyájimmunitás kialakulásához legalább 80 százalékos átoltottságra lenne szükség.

Az immunológus arra figyelmeztet: egy oltás nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozzuk az indiai mutáns terjedését, kiemelte a chilei és az angol példát, ahol a magas átoltottság ellenére is újabb hullám alakult ki.

Falus András azt mondja: „nagyon nehéz felelősséggel bármit kijelenteni, szerintem az is felelőtlenség, meg kicsit előre elkiabált örömhír, hogy nem lesz. Az biztos, hogy az átoltottság jelentős”.

Mindeközben a volt tisztifőorvos, Falus Ferenc szerint a külföldi példákból az látszik, hogy gyorsabban terjed és a gyerekekre is sokkal veszélyesebb az indiai mutáns a vuhánihoz képest. „A tüneteiben úgy tűnik, hogy eltér a korábbi variánsoktól, tehát a szag és ízlelésnek az elvesztése nem annyira jellegzetes tünet, mint a korábbiakban, inkább egy ilyen náthás influenza szerű tünetekkel kezdődik ez a betegség” – fogalmazott.

Forrás: ATV Híradó

Kapcsolódó cikkek