Orbán: Egy birodalmi Unió felé robogunk – ezeken változtatna a miniszterelnök

Megosztás

Orbán Viktor az Európai Unióról, illetve annak jövőjéről, átalakításáról beszélt a szovjet csapatok távozásának 30. évfordulójára szervezett A magyar függetlenség napja című konferencián a Pesti Vigadóban szombat délelőtt, amelyről a HVG.hu tudósított.

A beszéde elején a miniszterelnök elmondta, Európa örök, voltak jobb és rosszabb időszakai, 30 éve, hogy a hidegháborút megnyertük. Majd azt is hozzátette: Európa utolsó, máig élő szabadságharcosai vagyunk. Úgy véli, Európát nekünk kell megjavítani és visszavezetni a normális útra.

Orbán később gazdasági adatokat sorolt, amelyek szerinte az EU válságát bizonyítják. Az unió polgárainak csak a negyede gondolja, hogy a következő generáció jobban fog élni – tette hozzá, majd azt kérdezte: hová tűnt az európai álom?

A miniszterelnök úgy gondolja, egy birodalmi jellegű EU felé robogunk, egy európai szuperállamot építenek, amire senki sem adott felhatalmazást. Szerinte felül akarnak írni Brüsszelben minden nemzeti érdeket és hagyományos értéket. Az EU jogrendszerei ezt a törekvést nem akadályozzák, hanem elősegítik.

Politikai ellenfeleink ezért támadják a családokat, a nemzetet, a kereszténységet és a zsidó felekezetet – mondta.

Utána jött elő Soros György Orbán Viktor beszédében. Brüsszel Orbán szerint kiszervezte a hatalmát, elsősorban a Soros-féle NGO-knak és a mögötte álló amerikai demokrata érdekeknek. Szerinte ez úgy történt, hogy politikai testületté alakították az Európai Bizottságot.

Orbán azt is mondta, hogy ezután döntött úgy az Európai Bizottság, hogy jogállami jelentéseket készített a tagállamokról. És itt ismét felbukkant Soros: szerinte ezeket kiszervezték a tagállamokban működő NGO-knak, és ezek tipikusan az ő hálózatához tartoznak.

Orbán azt mondta, a következő évtized a járványok és a migráció kora lesz, és egy ilyen helyzetben kell biztonságot teremteni és sikeresnek lenni. Ennek előfeltétele szerinte a demokrácia helyreállítása. Egy új intézmény tervét is felvázolta: a tagállamok alkotmánybíróságainak bevonásával egy új szervezetet kell szerinte létrehozni.

Itt nem állt meg a tervekben. Az Európai Parlament szerinte zsákutcának bizonyult, csak a saját párt, ideológiai és intézményi érdekeit képviseli. Úgy véli, jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét, szerinte az EP-be a nemzeti törvényhozásoknak kellene képviselőket küldeniük az Európai Tanács parlamenti közgyűlésének mintájára.

Azt is hozzátette, a nemzeti parlamenteknek ezen felül jogot kell adni, hogy az unió jogalkotási folyamatát megállíthassák, ha úgy tapasztalják, az nemzeti hatásköröket sért. Vagyis be kell vezetni a piros lapos eljárást – mondta.

További részletek a HVG.hu tudósításában.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkek