Érkezik a Windows 11, a korábban “utolsónak” nevezett Win 10-hez pedig már csak néhány évig kapunk frissítéseket

Megosztás

Hiába hangoztatta a Microsoft igen erőteljesen, hogy a Windows 10 lesz az utolsó operációs rendszer, amit folyamatosan frissítenek, de nem lesz már új. Lesz, sőt, annyira lesz, hogy az információk szerint néhány év múlva a 10-es támogatását le is állítják. Vajon mennyibe fog ez nekünk kerülni?

Pár hete jelentette be a Microsoft, hogy leállítja a Windows 10X nevű, évek óta készülő operációs rendszerének fejlesztését, Az eredetileg többképernyős eszközökre, majd később a Chrome OS riválisának tervezett operációs rendszer a jelek szerint a Windows 11-ben él majd tovább, az új operációs rendszer kiszivárgott verziójában ugyanis a 10X legtöbb újítása megtalálható. Az interneten keringő változat alapján a Windows 11-ben új Start menü, widgetek és új indítási hang is lesz majd, de összességében az egész úgy néz ki, mint a Windows 10 leegyszerűsített, továbbfejlesztett változata – írja a The Verge.

A Windows 11-ről készült képek először a kínai, Baidu Tieba nevű közösségi oldalon tűntek fel, majd kedden az egész operációs rendszer kiszivárgott. Egyelőre egy korai verzióról van szó, amelyben egy rakás funkció még nincs benne, de az már most egyértelmű, hogy ránézésre is elég szembetűnő változtatásokat eszközöltek a rendszerben. A kezelőfelület kísértetiesen hasonlít arra, amit annak idején még a Windows 10X-ből mutattak, beleértve ebbe, hogy a Chrome OS-hez hasonlóan a Start menü, illetve a kitűzött ikonok is a tálca közepére lettek zárva.

Ha valaki az utóbbi évtizedek során megszokott, balra rendezett felosztást szereti, az szerencsére vissza tudja majd állítani ezt, úgyhogy nem kell majd hozzászokni a középen található Start menühöz. Az viszont biztos, hogy a Windows 10-es változathoz képest jelentősen leegyszerűsödött a menü – a Windows 8-ból megörökölt csempék helyett csak kitűzött ikonok, illetve nemrég megnyitott fájlok lesznek majd itt, így az egész sokkal kevésbé tűnik robusztusnak, mint a jelenlegi megoldás. Ugyancsak fontos különbség, hogy a Start menü, illetve a fájlkezelő ablakai lekerekített sarkokat kaptak az eddigi szögletes dizájn helyett.

Windows 11 leak reveals new UI, Start menu, and more - The Verge

A Microsoft az utóbbi időszakban elég erősen utalgatott arra, hogy készen áll egy új Windows kiadására, alighanem a június 24-én tartandó konferenciáján leplezik majd le hivatalosan is az új operációs rendszert. Az egész főként azért lehet meglepő, mert a cég pár éve még azt mondta, hogy a Windows 10 volt az utolsó operációs rendszer, és már csak ezt tervezik frissíteni. Most viszont úgy tűnik, hogy

a Windows 10 nemhogy nem lesz örök, de a támogatást se sokáig élvezheti majd, a Microsoft egy hivatalos dokumentumban jelezte, hogy 2025. október 14-éig érkeznek frissítések az operációs rendszerhez.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Windows 10-hez hasonlóan ezúttal is ingyenes lesz-e a váltás, ahogy azt sem, hogy ehhez is folyamatosan érkeznek-e majd új tartalmak, vagy a Microsoft visszatér a korábbi modellhez, és néhány évente ad ki nagyobb frissítéseket hozzá. További részleteket a Telex.hu cikkében olvashatnak.

Kapcsolódó cikkek