A napokban végképp ránk szakadhat az eddig is ingatag állami egészségügy – a szakdolgozók több, mint fele felmondani készül

Megosztás

A felmérésben részt vevők több, mint 50%-a elhagyni készül munkahelyét, többségük egy az egyben távozna az egészségügyi pályáról is, esetleg külföldön vállalnának munkát, ahol sokkal inkább megbecsülik (pénzben kifejezve is) munkájukat. A márciusinál sokkal nagyobb érvágást szenvedhet el az állami egészségügy, igen borús a jövőkép.

A legtöbben az alacsony bér és az új egészségügyi jogviszony miatt tervezik a felmondásukat.

A szakdolgozók több mint fele távozni készül az egészségügyből – ez derül ki a Népszava szerint a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) friss felméréséből.

A mintegy 1200 válaszadó nyolc százaléka a nyugdíjazását, míg további 48 százaléka a felmondását tervezi, amint megszűnik a felmondási tilalom.

A napilap emlékeztet, tavaly novemberben lépett hatályba, és június 15-től szűnik meg az a korlátozás, amely megtiltotta, hogy az egészségügyi dolgozók a veszélyhelyzet ideje alatt felmondjanak. A szakembereknek az elmúlt nyolc hónapban csak egyszer, az egészségügyi szolgálati jogviszony márciusi bevezetésekor volt lehetőségük elhagyni a pályát. Akkor mintegy 5000 egészségügyi dolgozó élt is a lehetőséggel.

A FESZ mostani felmérésből az derül ki, hogy a távozásukat tervezőknek kevesebb mint a fele maradna az egészségügyben. Ők vagy itthon egy másik állami vagy magánintézményben, esetleg külföldön vállalnának munkát. A többiek a pályát is elhagynák.

“Az elmúlt hónapokban a szakszervezetet is sokan keresték, hogy szeretnének munkahelyet változtatni, hogyan lehetne elhagyni az ágazatot” – mondta a Népszavának Soós Adrianna, a FESZ elnöke. Úgy folytatta, hogy a távozni készülék az okok között leggyakrabban az alacsony bért és az új szolgálati jogviszony bevezetését említették. Szerinte sokakat zavar az is, hogy a másodállások munkáltatói engedélyezésekor túl sok részletes, olykor a magánéletüket is firtató adatot kérnek. (Hvg.hu)

Related posts