A magyar szülők fele azt mondja, gyermeküket durván megviselte a járványhelyzet

Megosztás

Elég csak abba belegondolni, hogy ami minden generációnak természetes volt, az nekik egyre inkább kimarad egy-egy fontos életkorban.

A szülők fele szerint romlott a gyerekének mentális egészsége a járvány alatt – közölte egy magyarországi, országos és reprezentatív kutatás nyomán az UNICEF Magyarország. Mint írják, a legtöbben azt vették észre, hogy gyerekük nyugtalanabb, figyelmetlenebb lett a szokásosnál, elvonult a világ elől, vagy szorongott a pandémia idején.

Legrosszabbul a kamaszokat érintette a helyzet. A 11-18 évesek szüleinek 55 százaléka tapasztalta gyerekén az alvászavar jeleit, vagy pedig azt, amit „befele fordulásként” írtak le. 26 százalék szerint a korábbinál nehezebben koncentrált gyereke, 25 százalék ingerlékenységről, 23 százalék pedig motivációhiányról panaszkodott.

A 7-11 éveseknél a szülők 54 százaléka tapasztalta negatív tünetek felbukkanását. A szülők harmada emelte ki, hogy a gyermek nyughatatlan, túlságosan mozgékony, negyedük pedig az alvászavart is említette. A 3-7 éves gyereket nevelő szülőknek a közlemény szerint a fele tapasztalta a fenti negatív hatásokat. 

A kutatás eredményeiben markánsan kirajzolódott, hogy az egyszülős háztartásokat mennyivel nehezebben érintette a járványhelyzet. Közöttük a szülők 77 százaléka számolt be arról, hogy gyerekénél legalább két negatív tünet megjelent. A kétszülős háztartásoknál ez az arány 46 százalék volt.

Egyértelműen elmondható az UNICEF szerint az is, hogy a szegényebb családok gyerekei jobban ki voltak téve a mentális kockázatoknak. A 11-18 éves korosztály esetében például az alacsony jövedelmű családokban jóval magasabb – 35 százalékos – arányban számoltak be a szülők arról, hogy a kamasz gyermekük szorong. Ez az arány a közepes vagy magasabb jövedelmű családok esetén 15 százalék volt csupán. Hasonló különbség mutatkozott meg, amikor az elbizonytalanodásra, vagy a lehangoltságra kérdeztek rá. A számok azt is megmutatták:

Azon háztartások érezték leginkább nehéznek az otthon töltött hónapokat, ahol a havi jövedelem 150 000 forint alatt marad.

További részleteket a Hvg.hu cikkében olvashatunk.

Kapcsolódó cikkek