Merkely is lefagyott már, sokadszor hozott a sokadik teszt is negatív eredményt a Sinopharmmal oltottaknak – a kínai vakcina után nemigen termelünk ellenanyagot

Megosztás

A teszteket egy nyugdíjas orvos végeztette el saját költségén, próbából. Magától Merkelytől is segítséget kért, amikor minden próbálkozás negatív eredménnyel végződött. Aztán, amikor a rektor által ajánlott típus is ugyanilyen eredményt hozott, onnantól már ő is leblokkolt és azóta nem válaszol a levelekre. Meddig védhető még a legfelsőbb körökből az egyre inkább rettentő gyengének és hatástalannak tűnő kínai oltóanyag? A hiten kívül mi bizonyítja a védettséget?

Négyezer tagja van már annak a Facebook-csoportnak, ahová azok jelentkeznek, akiknek a szervezetében két kínai oltás után nem, vagy csak elenyésző mértékben mutattak ki a koronavírus elleni védettséghez szükséges antitestet a szerológiai vizsgálatok – számolt be róla a Hvg.hu. A csoport tagjai nagyobb részt 60 évesnél idősebbek.

Közéjük tartozik Bodó Hajnalka is, egy ma már nem praktizáló, nyugdíjas reumatológus. Ő összesen három tesztet végeztetett el önköltségen, miután márciusban megkapta háziorvosától a kínai vakcinát. A nő a lapnak azt mondta, a vizsgálatokra a férjét is rábeszélte, de már bánja.

A nyugdíjas orvos május 6-án levelet írt Merkely Bélának, a Semmelweis Egyetem rektorának, arról érdeklődve, hogy a májusban elvégzett negatív eredményű vizsgálatot követően mi a teendőjük, védettek-e. Bodó Hajnalka a levélben megemlített a rektor kijelentését, miszerint az egyetemen még nem találtak olyan, kínai vakcinával beoltott embert, akinek ne lett volna antitestje két dózis után.

Merkely válaszában a 24.hu szerint azt írta, hogy az oltás utáni ellenanyagválasz mérésére nem minden teszt alkalmas, például az sem, amit a nő és férje csináltatott. A rektor a Semmelweis Egyetemen használt tesztet ajánlotta, amely a méréseik szerint megfelelő hatékonyságot mutat azok között, akik Sinopharm vakcinával voltak kétszer oltva, életkortól függetlenül.

A nő és a férje időközben egy másik laborban is elvégeztette az antitestvizsgálatot, aminek szintén negatív lett az eredménye. A nyugdíjas orvos ezért újból Merkelyhez fordult, hogy megkérdezze: hol lehet megcsináltatni az általa ajánlott tesztet. A rektor válaszában azt írta, hogy a vizsgálat a Semmelweis Egyetemen is elvégezhető és 8500 forintba kerül. Az orvos és férje ezután időpontot kértek tőle.

A Hvg.hu információi alapján az eredmény felemás lett:

a nőnek a Merkely által legalkalmasabbnak minősített teszt sem mutatott ki a védettséghez elegendő antitestet, és bár a férje vizsgálata pozitív lett, az ő ellenanyagszintje is csak az alsó határhoz közeli.

A rektor azzal nyugtatta őket, hogy önmagában az antitestteszt eredményeit a SARS-CoV-2 fertőzés elleni immunitás vagy védelem meghatározott szintjének jeleként értelmezni nem lehet, emellett idézte az amerikai gyógyszer-engedélyeztetési hivatal május 19-i állásfoglalását, amely arra is kitér, hogy a Covid-19 oltás nem minden antitestteszt esetében hoz pozitív eredményt.

A nő ekkor egy újabb levélben azt kérdezte a rektortól, hogy akkor milyen tesztet kell elvégezni, amely kimutatja, hogy védett, és azt is, hogy a hiten kívül mivel igazolható, hogy védett. De erre a levélre már nem érkezett válasz. (Hvg.hu)

Related posts