99% elutasítja a Fudan Egyetemet, a kormány ma este, az éj leple alatt mégis elfogadhatja a törvényjavaslatot

Megosztás

A fővárosiak 99 százaléka nem szeretné, hogy a magyar állam pénzéből épüljön meg a kínai Fudan Egyetem budapesti központja. Ez derült ki az aHang konzultációjából, amit június 4. és 13. között lehetett kitölteni online vagy több fővárosi csomópontnál – írja a Telex.

Az ellenzéki pártok népszavazást szerettek volna tartani a Fudanról, de a veszélyhelyzet miatt erre nem volt lehetőség, ezért döntöttek a konzultáció mellett. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint nem véletlen szerinte hogy hétfő este, az éj leple alatt tárgyalják a két, ezt érintő törvényjavaslatot a Parlamentben. Az egyik javaslattal ingyen átadnák a még tervezés alatt álló beruházásnak a fejlesztési terület legértékesebb, Duna-parti telkeit, valamint a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt műemlék épületeit.

Ennek (a ma esti tárgyaásnak) az az oka, hogy ha ezt megszavazzák, a terület már a Fudan Egyetemet fenntartó alapítványé lesz, vagyis a közvagyont privát kézbe játsszák át, így ha esetleg később egy népszavazáson az egyetem ellen döntene a népakarat, igazából az sem érne semmit.

Kapcsolódó cikkek