Megint oltóanyagprobléma, 60 millió vakcinát kell kihajítani, mert nem megfelelő alapanyagból készültek

Megosztás

Azt gondolná az ember, hogy egy ilyen súlyú dolognál ilyen komoly gond nem fordulhat elő, de mégis és már nem is az első. A Johnson and Johnson esetében ráadásul a mellékhatásokkal is problémák adódtak.

A Janssen (Johnson and Johnson) 60 millió egydózisú, az Emergent BioSolutions által készített vakcinájától kell megszabadulni – közölte az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti szerve (FDA).

A vakcinákat egy Baltimore-i gyárban készítették és az FDA azért döntött úgy, hogy nem lehet őket felhasználni, 

MERT NEM MEGFELELŐ ALAPANYAGOKBÓL KÉSZÍTETTÉK ŐKET. 

Az FDA a vizsgálatok után arra jutott, hogy további 10 millió dózist el lehet adományozni az Egyesült Államok tagállamainak vagy más országoknak, azzal a kitétellel, hogy figyelmeztetik őket arra: nem biztos, hogy a vakcinákat gyártó Emergent BioSolutions az előírt gyártási gyakorlat szerint készítette az oltóanyagot. 

Összesen 100 millió Johnson & Johnson és 70 millió AstraZeneca vakcinát gyártottak le itt, a gyártás alatt azonban összekeverték az alapanyagokat. Az AstraZeneca-vakcinák esetében azonban arra is volt példa, hogy megvizsgálták és biztonságosnak nyilvánították ezeket a történtek ellenére. 

Az FDA azóta teljesen megtiltotta, hogy az  Emergent BioSolutions AstraZenecát gyártson az országban, a Johnson & Johnsont pedig arra kérte, hogy közvetlenül felügyelje a vakcina további készítését a gyárban.  A létesítmény – amelyet két hónappal ezelőtt zártak be  –  egyelőre azonban még mindenképp zárva marad. 

A Johnson and Johnson vakcináival más problémák is vannak Amerikában, nevezetesen az, hogy több millió oltóanyagot még nem sikerült felhasználni tőlük és ezek szavatossága hamarosan lejár. Ezekkel kapcsolatban az FDA csütörtökön úgy döntött, hogy három hónap négy és fél hónapra hosszabbítják meg a szavatossági időt.  (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek