Karácsony országos népszavazást kezdeményez a Fudan Egyetem ügyében

Megosztás

Jövő év december 31-ig kell bemutatni az Országgyűlésnek a Fudan Egyetem budapesti kampuszával kapcsolatos projekt terveit, ezután fognak dönteni róla – mondta el Orbán Viktor a csütörtöki Kormányinfón. Azt is közölte, hogy lesz egy népszavazás, ami „jó alkalom arra, hogy mindenki elmondja a véleményét, az ottani döntést pedig a kormány el fogja fogadni”.

Karácsony Gergely a Facebookon emlékeztetett, hogy a Fidesz még aznap délután beadott egy módosítót a Fudan-törvényhez, amely álláspontja szerint bebetonozná a beruházást, és a kormánynak adná a jogkört, hogy „elvegye a vidéki fiataloknak elérhető lakhatást biztosító Diákváros területét, és eladósítana Magyarországot 500 milliárd forinttal Kínának”.

A főpolgármester idézi Gulyás Gergelyt is, aki azt mondta, hogy a Fudan Egyetem ügye „közéleti vitára alkalmatlan”.

„A miniszterelnök azonban téved. Három dologban legalább. Nem lesz kínai kommunista egyetem a Diákváros helyén, csakis a Diákváros épülhet meg ott, hogy legyen elég megfizethető kollégiumi hely a vidéki fiataloknak is. Nem adósodunk el Kínának, nem kell a brutális összegű hitel, ezt közösen írjuk meg a kínai elnöknek a miniszterelnök-jelöltekkel. És téved a miniszterelnök abban is, hogy a kínai kommunista egyetemről budapesti helyi népszavazás dönt majd a választások után. Egyrészt a budapestiek ezekben a napokban nyilvánítanak véleményt a budapesti konzultáció keretében. Másrészt ez nem csak Budapest ügye, hiszen minden magyart tervez eladósítani a kormány és pont a vidéki magyar fiataloknak jelentene elérhető lakhatást a Fudan helyén épülő Diákváros. Harmadrészt nem a választások után, hanem itt és most van erre szükség”

– írta Karácsony, aki hozzátette, hogy

Országos népszavazás kell, ami még a választások előtt, az erre vonatkozó kezdeményezést a budapesti konzultáció lezárta után kezdeményezni fog.

via HVG

Kapcsolódó cikkek