Orbán: Kétszer annyi munkahelyet kell teremteni, mint amennyit a járvány elvett; csak hosszú távon cél a 200 ezres minimálbér

Megosztás

A ma délutáni kormányülésen arról dönthetnek, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, akkor a gyereket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, legalábbis az átlagjövedelem szintjéig – közölte Orbán Viktor a HVG tudósítása szerint.

Hiába kéri az MNB a kormányt arra, hogy gyorsan csökkentsék a költségvetési hiányt 3 százalék környékére, ez nem így fog történni. 5,9-et terveztünk 2022-re, innen visszamenni a 3-ra egy lépésben olyan megrázkódtatás lenne a magyar gazdaság és a háztartások számára, amit egyben nem bírnának ki – mondta a miniszterelnök a Világgazdaság konferenciáján.

Orbán korábban azt mondta, hogy ahány munkahelyet elvesztenek a magyarok a válság miatt, annyit fog az állam visszaadni. Most ezen is túlment: kétszer annyi munkahelyet kell létrehozni, mint amennyit a válság elvett. A válság előtti utolsó hónapban, 2020 februárjában 4,65 millió volt a foglalkoztatottak száma, a legfrissebb, idén áprilisi adat szerint 4,55 millióan vannak a kormányfő szerint.

“Ha rázúdítunk egyszerre egy 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és közepes vállalkozásokra, tönkre fognak menni” – mondta a miniszterelnök. A megoldás szerinte az, hogy a cégeket terhelő adókat csökkentsék, így lehet hosszú távon 200 ezer forintos minimálbért megcélozni.

További részletek Orbán gazdasági terveiről a HVG.hu cikkében.

Fotó: Koszticsák Richárd/MTI

Kapcsolódó cikkek