Negyven éves a Vuk, még a BBC is levetítette annak idején

Megosztás

Immáron négy évtizede töretlenül rajongunk ezért a csodás rajzfilmért, amit nem szabad folytatni. Aki megpróbálta, mind belebukott eddig.

Hihetetlen, hogy repül az idő: már 40 esztendeje, hogy 1981-ben a Magyar Televízió bemutatta a Vuk című, ma már kultikus mesét. Kevesen tudják, 1940-ben jelent meg először nyomtatásban – a szerző, Fekete István állítólag azért választotta a ravaszdit főhősének, mert a Nimród vadászújságban a traktorokat követő rókákról írt cikkét a híres vadász, Kittenberger Kálmán is megdicsérte. Vuk az ország kedvence lett.

– A Gyalogkakukk akkor is talpra áll, ha dinamittal szétrobbantják. Én jobban szeretem az élő rajzfigurákat. Vuknak fáj, ha belerúgnak a lábába, tudjuk, meghal, ha lelövik. A halhatatlanoktól csak a durvaságot tanulják a gyerekek – magyarázta a mese rendezője és rajzolója, Dargay Attila, aki számtalanszor időzött az állatkertben, hogy figyelje az újszülött rókák viselkedését.

A kis róka kalandjai olyan sikeresek voltak a tévében, hogy moziverzió is készült, kétmillióan nézték meg, és 1982 karácsonyán az angol BBC is levetítette – derül ki az ujsagmuzeum.hu-ról.

És az a szereposztás! A mesélő Bitskey Tibor volt, a kis Vuknak Pogány Judit, a felnőtt Vuknak Gyabronka József adta a hangját. Karak Csákányi László, a Simabőrű vadász Koltai Róbert hangján szólalt meg, de parádézott részeg lúdként Haumann Péter és Maros Gábor is.

– Kevesen tudják, de Dargay Attila úgy vette fel a hangot, hogy előtte mindenkinek megmutatta a figurát, majd mint egy rádiójátékot előadtuk, végül ennek alapján készült el a megrajzolt változat – avatott be a titokba Maros Gábor.

A rajzoló hívására nem derogált egyetlen neves művésznek sem mellékszereplőt megszólaltatni. Zenthe Ferenc örömmel lett Márton kakas, Benedek Miklós Sut, a farkatlan róka, vagy Bodrogi Gyula Rá, a varjú.

– Úristen, már 40 éves..? – csodálkozott Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze. – Szegény varjú, azóta már biztosan hófehér a tolla! A viccet félretéve, ezt a mesefilmet nemcsak csinálni volt jó, de az is csodálatos volt, amit a közönségtől kaptunk. Nincs nagymama és unoka, aki ne ismerné a történetet a mai napig!

Hiába próbálták folytatni

Ma már látjuk, a Vukot nem lehet folytatni. Ugyan megpróbálkozott ezzel az író fia, ifjabb Fekete István is, ám hiába írt két történetet is Vukról, egyik sem lett sikeres. Ugyanígy járt 2008-ban a 3D-s, számítógépes animációs film is, amely meg sem közelítette az alapmű népszerűségét. (Blikk.hu)

Kapcsolódó cikkek