Tízmilliárdos beruházás – Miskolcon Fejleszt a Xanga

Megosztás

A Miskolc Déli Tudományos és Technológiai Parkban vásárolt földterületet a XANGA Investment & Development Group – az erre vonatkozó megállapodást csütörtök reggel írta alá a Városháza dísztermében Veres Pál, polgármester, Herdon István, a Xanga Investment & Development Group vezérigazgatója, Csonka Zoltán, a cégcsoporthoz tartozó MIA Rising Kft. ügyvezetője, Dukai Zoltán, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója, illetve Dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési és ingatlangazdálkodási igazgatója.

A megvásárolt területen tervezett fejlesztések eredményeként nemcsak új munkahelyek jönnek létre a városban, hanem Veres Pál Nagy-Miskolc Programjának kiemelt céljaival összhangban innovatív, magas hozzáadott értéket képviselő termelőcégek települhetnek le Miskolcon.

A megállapodás aláírását követően a polgármester elmondta, hogy a Nagy-Miskolc program egyik leghangsúlyosabb területe éppen a gazdaságfejlesztés, hiszen csak ez által lehet a városban megfelelő mennyiségű és minőségű új munkahelyet létrehozni, ahol a miskolciak nem egyszerű összeszerelőként, hanem tudásukat és tehetségüket kamatoztatva felelősségteljes, megbecsült és jól fizető munkát végezhetnek.

Az elmúlt másfél évben rengeteget dolgoztunk ezért, és már eddig is számos sikerről számolhattunk be, most azonban újabb mérföldkőhöz érkeztünk

– fogalmazott Veres Pál hozzátéve, hogy a területet a Xanga csoport egyik tagvállalata, a MIA Rising Kft. vásárolta meg, és ott olyan üzleti infrastruktúrát alakít majd ki, amely magas hozzáadott értéket képviselő termelő és logisztikai cégek azonnali betelepülésére ad lehetőséget.

A polgármester szólt arról is, hogy az elmúlt másfél év kitartó munkájának köszönhetően a Mechatronikai Ipari Parkban egy kínai befektető projektje valósulhat meg, míg a Tudományos és Technológiai Park címmel rendelkező Déli Ipari Parkba a Xanga „személyében” egy nagy múltú, szakterületén és az az üzleti életben már bizonyított cégcsoport érkezik.

A XANGA Investment & Development Group magyar tulajdonban lévő kockázati tőkebefektetői cégcsoport, amely testreszabott ipari termelő és logisztikai megoldásokat kínál partnerei számára. Fő tevékenysége nagy kapacitású közmű-infrastruktúrával ellátott ipari területek kialakítása, és azokon magas színvonalú technológiát képviselő, kulcsrakész ipari üzemek, logisztikai, valamint szolgáltató egységek létesítése. A cégcsoport évtizedes tevékenységének eredményeképpen több tucat külföldi és hazai vállalkozás telepedett le és kezdte meg működését Debrecenben, illetve a kelet-magyarországi régióban.

Herdon István, a XANGA Investment & Development Group vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: Miskolc kiváló lehetőségeket kínál a beruházóknak, így a Xanga cégcsoportnak is, éppen ezért döntöttek a terület megvásárlása mellett, ahol megépítik a szükséges ipari infrastruktúrát, az üzemcsarnokokat, kiszolgáló létesítményeket, az ide települő, csúcstechnológiát hozó cégek pedig felveszik az alkalmazottakat és már indulhat is a gyártás. Mindehhez a hátteret a Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon erre létrehozott alapok adják.

Terveink alapján már idén megindulhat a fejlesztés a megvásárolt miskolci területen, ahol több ütemben, egy összesen 10 milliárd forintoos beruházását hajtunk végre

– fogalmazott Herdon István hozzátéve, hogy a munkába bevonják partnerként a Miskolci Egyetemet és a Miskolc Holdingot is.

Dukai Zoltán, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója a megállapodás aláírása után azt hangsúlyozta, hogy Miskolcon a korábbi években is voltak már értékesíthető iparterületek, de az akkori eladásokból befolyt bevételeket nem forgatta vissza iparterület-fejlesztésre a Holding akkori vezetése.

Az előző kilenc évben keletkezett 2,7 milliárd forintnyi értékesítési bevételből mindössze 380 milliót forgatott vissza a korábbi cégvezetés, mi ezzel szemben az elmúlt egy évben ennek a dupláját költöttük ugyanerre, ennek köszönhető, hogy most új projekteknek is tudunk területet biztosítani, és így munkahelyteremtő beruházásokat hozni, vonzani a városunkba

– fogalmazott Dukai Zoltán.

Eddigi munkánk egyik legnagyobb sikerének tartom, hogy Debrecen egyik legnagyobb fejlesztő csoportja, a XANGA Investment & Development Group is felismerte a Miskolcban rejlő fejlesztési lehetőségeket és úgy döntött, hogy érdemes itt beruháznia. Ez azonban csak egy a másfél év alatt elért sikerek között, hiszen annak ellenére, hogy a Miskolc Holdingnak nagyon feszes gazdálkodást kell folytatnia, hosszas tárgyalások után sikerült például visszavásárolni a Konecranes 11 évvel ezelőtt eladott területét, amelyen nem valósítottak meg fejlesztést, és a terület tulajdonviszonyainak rendezése után már erre a területre is újabb befektetővel tudtunk leszerződni

– zárta beszédét a Miskolc Holding vezérigazgatója.

Kapcsolódó cikkek