Bejelentették: Szputnyik V-t is gyárthatnak majd a magyar vakcinagyárban

Megosztás

Ha nem vettünk volna orosz oltóanyagot, akkor ma egymillióval kevesebb ember lenne beoltva Magyarországon – ezzel kezdte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-videóját, amelyet az Index szemlézett. Ebben a miniszter bejelentést tett arról, hogy megvan az elvi megállapodás: az épülő magyarországi Nemzeti Oltóanyagyárban orosz Szputnyik V vakcinát is gyárthatnak majd. A magyar tárcavezető Szentpéterváron Denisz Manturov orosz kereskedelmi miniszterrel tárgyalt erről.

Szijjártó Péter elmondta, stratégia együttműködési tárgyalások kezdődtek a Nemzeti Oltóanyag Központ az orosz vakcinagyártásért felelős közvetlen beruházási alap, az RFPI között.

A debreceni Nemzeti Oltóanyaggyár 2022 végére működőképes lesz, most elvi megállapodás született arról, hogy az orosz fél a Szputnyik V vagy a többi orosz oltóanyag gyártását is lehetővé teszi. Ha a stratégiai tárgyalások lezárulnak, a technológia kérdések következnek, a vége az, hogy a Nemzeti Oltóanyaggyárban orosz licensz alapján is gyárthassanak vakcinát.

Ami a Nemzeti Oltóanyaggyárat illeti, eddig azt lehetett tudni, hogy az elölt vírust tartalmazó vakcinát, a Sinopharm oltóanyagát is fogja gyártani.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek