Gulyás: A magyar digitális védettségi igazolvánnyal ki lehet váltani az uniós zöldkártyát

Megosztás

Szokás szerint csütörtökön tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A legfontosabb információkról és a bejelentésekről a Telex.hu készített összefoglalót:

  • A magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak. A digitális változat alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására a kormány szerint.
  • Nincs technikai akadálya annak, hogy július 1-től Magyarországon lehessen használni az uniós Covid-igazolványt, valamint a kormány bízik abban, hogy a magyar védettségi igazolványt is el fogják fogadni az EU-ban.
  • Tizenkét országgal megegyezett már a kormány a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, az ezekből az országokból érkező emberek angol nyelvű igazolásait pedig kötelesek elfogadni Magyarországon.
  • Közel 3,7 millió második oltást kapott ember után 8193 ember betegedett meg, közülük 524 ember halt meg.
  • A harmadik hullám rendkívüli megterhelései után a kormány többletszabadságot adna az idei évre az egészségügyi dolgozóknak.

A Kormányinfó további részletei, többek között az oltások utáni halálozási adatok vakcinatípusokra lebontott értékei a Telex.hu tudósításában olvashatók.

Kapcsolódó cikkek