Milliárdokat nyert a Paksi Atomerőmű az árfolyamváltozáson

Megosztás


16,5 milliárd forint adózott eredményt ért el a Paksi Atomerőmű Zrt. 2020-ban – olvasható a cég most leadott éves beszámolójában. Ez csak minimális csökkenés az egy évvel korábbi 16,7 milliárd forinthoz képest. Az eredményt az utolsó fillérig kifizetik osztalékként az MVM-nek.

A cég 185 milliárd forint bevételt szerzett, 2019-hez képest mindössze 400 millió forinttal, de csökkent a belföldi értékesítésből származó árbevétel. Az üzemi tevékenység eredménye 28-ről 25 milliárd forintra csökkent, amit elsősorban az magyaráz, hogy az igénybe vett szolgáltatásokért épp 3 milliárd forinttal többet fizettek ki, mint egy évvel korábban.

A pénzügyi műveletek bevételei azonban 407 millióról 2,47 milliárd forintra nőttek, ez pedig 900 millió forint híján visszahozta az adózás előtti eredményt a 2019-es szintre.

Itt a növekedés oka a beszámoló szerint „a származékos devizaügyletekből, valamint a külföldi pénzeszközre szóló követelések és kötelezettségek átértékeléséből adódó magasabb árfolyamnyereség” volt.

via HVG

Kapcsolódó cikkek