Ma már kínosnak tartana egy találkozót Orbán egykori oxfordi mentora

Megosztás

Exkluzív interjút készített a Blikk a lengyel Zbigniew Pelczynski professzorral, aki annak idején Orbán Viktor oxfordi mentora volt. Az egyetemi oktató úgy nyilatkozott: rendkívül tehetséges diáknak tartotta a későbbi kormányfőt, ám utólag csalódott benne.

Egyik jól ismert fejezete Orbán Viktor karrierjének az a néhány hónap, amikor a fiatal politikus az Oxfordi Egyetemen tanult. “Laza volt, karizmatikus, kissé csipkelődő; egy rocksztár személyiségjegyeit hordozta” – emlékezett vissza a Blikk érdeklődésére a későbbi miniszterelnök egyik akkori, neve elhallgatását kérő diáktársa.

Zbigniew Pelczynski professzor elmondta azt is, hogy Orbán Viktor már első találkozásukkor közölte, hogy ha idő közben kiírják Magyarországon a választásokat, akkor ő otthagyja az egyetemet és hazautazik. Ez decemberben így is történt, addig viszont minden második héten találkozott mentorával.

Zbigniew Pelczynski nem titkolta, hogy utólag nagyot csalódott az akkor még liberális Orbán 2010 utáni illiberális fordulata miatt. 1989 decemberi távozásakor azonban nem érezte semmiféle jelét annak, hogy politikai nézetei gyökeresen megváltoznak majd. Még a Fidesz 1998. évi választási győzelme után is örömmel tett eleget egykori tanítványa budapesti meghívásának. Utoljára 1999 márciusában találkoztak Magyarország NATO-csatlakozási ünnepségén. A professzor úgy vélte, ma már kínosan érezné magát egy újabb találkozón.

Blikk via Index.hu

Kapcsolódó cikkek