A kormányzat miskolci elvonásainál sosem volt késés, az ígért kompenzáció azonban nem érkezik

Megosztás

Jó ideje már, hogy a hangzatos ígéreteket olvashattuk, csak valahogy a pénz nem óhajt megérkezni Miskolcra, így meg nagyon nehéz.

A közösségi közlekedés biztosítására és a város üzemeltetésével kapcsolatos feladatok finanszírozására fordítani Miskolc a kormányzati kompenzáció 1,35 milliárd forintját – már, ha megérkezne.

Egyelőre ugyanis semmi hír a beígért forrásról – erősítette meg lapunk érdeklődésére a miskolci önkormányzat. Szilágyi Kornéltól, a Gazdálkodási Főosztály vezetőjétől azt mindenesetre megtudtuk, hogy néhány nappal ezelőtt egyeztettek a Belügyminisztériummal, ahová egyébként elküldték az előzetes tervezetet arról, mire fordítaná a város a remélt kompenzáció összegét. – Ennek jóváhagyását követően tudunk csak beszámolni arról, hogy valóban ezekre a feladatokra fordíthatjuk-e a pénzt – tette hozzá.

A városvezetés már év elején döntött arról, hogy alapvetően a közösségi közlekedést támogatná meg egy jelentős összeggel, 700 millió forinttal, illetve a város üzemeltetésével kapcsolatos feladatokra is legalább 300 milliót szánnának – amint megérkezik a város számlájára a kormányzati támogatás.

A főosztályvezető felelevenítette: tavaly csak a gépjárműadó elvonásából 450 millió forinttal volt kevesebb a városi büdzsé bevétele. Az idegenforgalmi adóbevétel szintén csökkent, A parkolásból pedig 300-350 milliós bevételkiesés származott. A közösségi közlekedés támogatására a korábbi években 500 millió forintos központi támogatást kapott az MVK Zrt., amit tavaly és idén is elvont a kormány. Ezek mellett a pandémia miatt például a helyi iparűzési adóból 1,6 milliárd forint esett ki. És érzékenyen érinti a városi költségvetést az a tavaly év végi kormánydöntés is, ami a kkv-k által befizetett helyi iparűzési adó mértékét 1 százalékban határozta meg. Ez a miskolci önkormányzatnál – a prognózis szerint – 1,8 milliárd forintos bevételcsökkenést jelent.

Ezt az összeget céltartalékként elkülönítették a város költségvetésében, és azt mondták, hogy amint a kormányzati kompenzáció összege ismertté válik, akkor feloldják ezt a tartalékot, és átcsoportosítják az említett feladatokra.

– Hiába terveztünk azonban 1,8 milliárd forinttal, ha a kompenzáció összege végül 1,35 milliárd lett – mutatott rá Mokrai Mihály gazdasági tanácsnok, hozzátéve: továbbra sem ismert, mikor kaphatja meg Miskolc ezt az összeget. A Velünk a Város önkormányzati képviselője hozzátette, azért a közösségi közlekedésre és a városüzemeltetésre szánják a forrást, mert ezek a cégek komoly forráshiánnyal küzdenek. – A parkolási bevételek elvesztése komoly érvágás volt a Városgazdának. Most igyekszünk betoldozni a költségvetésben keletkezett lyukakat, de azt látni kell, hogy az 1,35 milliárd forint az életben maradáshoz talán sok, de a normális élethez igencsak kevés. Ráadásul ez egyszeri. Ennyi volt. Ígéretet sem kaptunk a folytatásra.

A gazdasági tanácsnok szerint egyébként különböző jogcímeken mintegy 7 milliárd forintot vontak el Miskolctól. – Ezzel a város működését veszélyeztették. Holott a miskolciak jogosan várják el, hogy járjanak a buszok, rendezettek legyenek a közterületek, de pénz hiányában nagyon nehéz ennek megfelelni. Ha nem folytatnánk költségtakarékos gazdálkodást, akkor még nagyobb baj lenne. Határozott véleményünk, hogy nem a városvezetés felelőssége a kialakult helyzet. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek