Semjén odaszólt az állami iskoláknak

Megosztás

Miközben az egyházi fenntartású intézményeket az egekig magasztalta, odamondott a normál, állami iskoláknak. Oda sokkal kevesebben jelentkeznek és kisebb is rá az igény. Történt néhány “apróság”, ami miatt így legyen.

Semjén Zsolt olyan beszéddel adta át Zalaegerszegen a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 3,3 milliárd forint közpénzen felépített sportközpontját és vívótermét, hogy annak alapján úgy tűnik, a kormányfő helyettese szerint az állami iskolák alacsonyabb minőséget képviselnek.

A beszédben elhangzott: „történelmi és szociológiai tény, hogy a magyar nemzet mindig elsöprő és meghatározó” bizalommal volt az egyházi iskolák iránt. Jelenleg is sokkal nagyobb rájuk az igény és több a jelentkező, mint az állami vagy alapítványi iskolák esetében – állt az MTI tudósításában.

„Az egyházi iskolák az emberi személyiség teljességét látják és szolgálják, a test, a szellem és a lélek összetettségében és egységében” – mondta Semjén, aki szerint ezekben az intézményekben nem kérdés, hogy az oktatás mellett neveljenek-e, hiszen esetükben evidencia, hogy az egész emberi személyt formálják, ezért is volt irántuk mindig nagyfokú bizalom.

Semjén nem tett róla említést, de az egyházi iskolák állami normatív támogatása a négyszerese is lehet az államiakhoz képest – ami sokkal előnyösebb helyzetbe hozza ezeket az intézményeket, ahol ugyanakkor az általános iskolai diákok mindössze 15 százaléka, a gimnáziumi tanulók 30 százaléka jár.

Semjén beszéde jól tükrözi a kormányzat oktatáspolitikáját, amelyben kiemelt szerep jut az egyházi iskoláknak, arányaiban nagyobb állami támogatást kapnak, mint az állami iskolák.

További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek