Mit kell tudni az indiai mutánsról és mennyire kell félni tőle?

Megosztás

Az Operatív Törzs ma bejelentette, hogy két koronavírusos betegnél is az indiai mutánst diagnosztizálták – egyikük meggyógyult, másikuk kórházban van, de szerencsére nem szorul lélegeztetésre. Erről a vírusfajtáról már régóta azt hallhatjuk, olvashatjuk, hogy minden korábbinál halálosabb – de mit is jelent ez?

A koronavírusnak szinte hetente jelenik meg újabb mutációja. Ezek nagy része ártalmatlan, sőt életképtelen. Néhány változat azonban fokozott figyelmet igényel. Ilyen volt például a brit variáns, ami a súlyos magyarországi harmadik hullámot okozta. A vírus indiai variánsát már 2020 októberében azonosították. Azóta a világ legtöbb országában megjelent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a brit, a dél-afrikai és a brazil után május 11-én a B.1.617 jelű indiai variánst is a „globális aggodalomra okot adó változatok” közé sorolta – írja erről a Telex.

Az indiai mutáns gyorsabban terjed az eddigi változatoknál, a fertőzőképessége 20-50 százalékkal nagyobb lehet a brit variánsnál. A benne lévő egyik mutáció miatt gyorsabban el tud szaporodni a szervezetben, és lehet, hogy súlyosabb tüneteket is okozhat. Indiai tapasztalatok szerint ez a variáns gyakrabban okoz atípusos klinikai tüneteket: hastáji fájdalmakat, hányingert, hányást, hasmenést, halláskárosodást. Kevésbé okoz viszont lázat. Azt még nem lehet megítélni, hogy a betegség lefolyása összességében súlyosabb-e, mint az eddigi variánsoknál.

Megnyugtató, hogy a Magyarországon adott oltások bizonyos fokú védelmet adnak az indiai mutáció ellen. Fontos azonban tudni, hogy egy nemrég végzett brit tanulmány végkövetkeztetése szerint ez a védelem akkor igazán számottevő, ha mindkét oltást beadatjuk maguknak. A Public Health England (PHE) a Pfizer és az AstraZeneca vakcina hatásosságát vizsgálta az indiai variáns ellen. A Pfizer második adagja a beadástól számított 2. hét után 88 százalékban védett az indiai mutáció által okozott tünetes fertőzés ellen (a brit variáns ellen a hatásossága 93 százalékos). Az AstraZeneca a 2. dózis után kb. 60 százalékos hatásosságot mutatott az indiai vírus ellen (a brit mutációnál 66 százalék ez az érték). Ha azonban az első oltás után 3 héttel vizsgálták a védelmet, az mindkét vakcinánál csak kb. 33 százalékos volt (a brit variáns ellen 50 százalékos).

Hogy mennyire indíthat ez el egy újabb hullámot nálunk?

Figyelembe kell venni azt, hogy Magyarországon több mint 5 millió ember (a lakosság 52 százaléka) már kapott legalább egy oltást, és rajtuk kívül sokan átestek a betegségen, így a szervezetük rendelkezik valamilyen védelemmel. Az Egyesült Királyságban 50-60 százalékos átoltottságnál jelent meg az indiai variáns, ami egyelőre csak kisebb gócokban ütötte fel a fejét, nem terjedt tovább. Kutatók azért óvatosak a túl korai nyitással, mert egy ilyen variáns terjedését magas esetszámoknál nehéz észrevenni. Ahogy György István államtitkár is elmondta az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, a szakértők szerint az indiai variáns miatt nem lehet kizárni a járvány újabb hullámát. Most azonban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az új fertőzések száma nálunk már alacsony, így könnyebben lehet azonosítani és kontroll alatt tartani az indiai vírusváltozat terjedését.

Kapcsolódó cikkek