Karácsonykor gyilkolt nyereségvágyból a miskolci hajléktalan, életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték

Megosztás

A Miskolci Törvényszék életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a vádlottat, aki 2018. karácsonyán egy miskolci társasházban késsel támadt idős ismerősére, elvette a pénzét, majd a véres ruháit egy benzinkúton hagyva elmenekült a városból.

A bíróság által megállapított tények szerint a vádlott hajléktalan volt, rendszerint alkalmi ismerőseinél tartózkodott. Az idős sértett egyedül élt a miskolci lakásában, a vádlottal már korábbról ismerték egymást. A vádlott 2018. december 26-án pénz nélkül maradt, helyzetét kilátástalannak tartotta, ezért a kora reggeli órákban a sértett által lakott társasházhoz ment, majd bekopogott az idős férfihoz. A sértett beengedte a lakásba, a konyhában beszélgettek, amikor a vádlott elővett egy 10 centiméter pengehosszúságú kést és a sértettre támadt. A késsel 46 szúrást és vágást ejtett az idős férfin, aki a sérülései miatt a padlóra esett. A vádlott a földön fekvő sértettet letakarta, a lakást átkutatta, magához vette a sértett 120.000,- forint készpénzét, átöltözött és távozott a lakásból. A vádlott a kést és a véres ruháit egy benzinkút hulladékgyűjtőjébe dobta, majd Debrecenbe utazott. A néhai sértettet két nappal később rokonai holtan találták meg.

A törvényszék a vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott a szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható. A büntetés tartamának megállapításakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott jelen cselekmény elkövetése előtt többször volt büntetve. Az ítélet értelmében az eljárás során keletketett mintegy 8 millió forint bűnügyi költséget a vádlottnak kell viselnie.

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben a vádlott és védője fellebbezett. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Kapcsolódó cikkek