Borsodban is óriási probléma a munkaerőhiány a vendéglátásban – akitől a járvány tombolása idején megváltak, nemigen jön vissza

Megosztás

Rengeteg embernek szűnt meg a munkája a vendéglátóiparban az elmúlt bő egy évben, de akit menesztettek, többnyire nem csak ült ölbe tett kézzel, hogy visszaveszik-e, hanem máshova ment, vagy egyenesen szakmát váltott. Szakácsból, pultosból, felszolgálóból és konyhalányból ugyanúgy komoly hiány van. Óriási bizonytalanság övezi az ágazatot, hogy lesz-e még bezárás.

Országos probléma, hogy a járvány miatt hosszú hónapokig zárva tartó vendéglátó egységek és hotelek kénytelenek voltak a dolgozóik egy részétől megválni. Most viszont, nyitáskor nehéz őket visszacsábítani, vagy új, képzett és gyakorlott munkaerőt találni.

Megyénkben vegyes a kép, tudtuk meg Szalári Istvántól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedő és Vendéglátó Vállalkozók Érdekképviseleti Szervezetének elnökétől.

Szakmát váltottak

– Vannak az ágazatban olyan vállalkozások, ahol kénytelenek voltak a zárás alatt megválni a dolgozóktól, mert nem volt annyi tartalékuk, hogy túléljék a nehéz hónapokat. Most azonban komoly feladat újakat találni, több ok miatt is. Az azonban, hogy mekkora a baj ezen a téren, csak a teljes nyitáskor derül ki, amikor már minden fagyizó, minden étterem, minden hotel teljes nyitvatartással üzemel. Lehetséges, hogy a mostani helyzet még tovább nehezedik – fogalmazott az elnök.

Szalári István jelezte: az eddig a vendéglátásban dolgozók egy része bizony időközben szakmát váltott. Sokan ugyanis kockázatosnak tartották az ágazatot, hiszen a vírus miatt a jövő is bizonytalan. A dolgozók egy része a Dunántúlon keres vagy keresett munkát a magasabb fizetés reményében. De olyanok is akadnak, akik egy kicsit rájátszanak a kialakult helyzetre, és egyelőre nem helyezkednek el arra gondolva, hogy a nagyobb munkaerőhiány miatt magasabb bért tudnak majd kiharcolni.

– Ennek persze az lesz a következménye, hogy növekednek az árak, tehát a vendégek pénztárcája bánja a munkaerőhiányt. Gond lehet az is, hogy sok vendéglátó vállalkozás nem éli túl a járványt. Vannak olyanok, amelyek már ki sem nyitottak, de bizonyára még szaporodni fog a bezárni kényszerülő éttermek, hotelek száma. Főleg azok, amelyek csak egyféle szolgáltatást kínáltak – tette hozzá Szalári István.

A bizonytalanság miatt nagyon sokan elhagyták az ágazatot és máshol kerestek munkát

Visszajöttek

A diósgyőri Talizmán étterem nem tudta megtartania dolgozóit a zárás alatt, tudtuk meg az üzlet vezetőjétől, aki kérte, nevét ne írjuk meg. Mint mondta, a szakács, a konyhalány és a felszolgálók ideiglenes munkát kerestek maguknak, például gyárban dolgoztak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy amint kinyitott az étterem, rögtön visszamentek.

– Ennek az az oka, hogy szeretik a munkájukat, régen itt dolgoznak, és jól összeszokott csapat volt – tette hozzá az ügyvezető.

Megjegyezte: azonban még nem teljesen felhőtlen az örömük, hiszen lassan kezd éledezni a vendéglátás. Eddig hideg volt, a teraszon nem szívesen üldögéltek a vendégek, zárt térbe pedig nem szívesen ülnek be, mert még mindenkiben ott a félelem.

A teljes nyitáskor derül ki csak, hogy mekkora a baj a vendéglátásban – Szalári István

Az egyik tokaji hotel képviselőjét is kérdeztük. Ő is azt kérte, ne írjuk meg a nevét. Azt azonban lapunknak elmondta, hogy ők nem küldtek el senkit a zárás hónapjai alatt. Felújítást és nagy karbantartást végeztek. Igénybe vették az állami bértámogatást, így valahogy túlvészelték.

– Sajnos azonban nem nagyon jönnek a foglalások, ami kétségbeejtő, hiszen ha a nyáron nem sikerül behozni a téli veszteséget, akkor nagy baj lehet. Mi ugyanis télen sem engedjük el a dolgozóinkat, pedig olyankor alig van vendég. Bízunk benne, hogy a nyár jól sikerül, és beindulnak a foglalások – tette hozzá reménykedve a hotel képviselője.

Már foglalnak

A telkibányai Aranybánya üdülőparkban azonban felpezsdült az élet. Sápi Tibor ügyvezetőtől megtudtuk, a pünkösdi hétvégét már 80 százalékos kihasználtsággal tudták vinni.

– A járvány miatti bezárás idején mi nem küldtünk el senkit, hiszen a dolgozóink helybéliek, és a környéken más munkát nem találtak volna. Elvégeztük a nagy karbantartást, és azokat a munkálatokat, amelyeket telt ház esetén nem lehet. Néhány, üzleti útra érkező vendégünk volt a zárás alatt, de ez csekély bevételt jelentett, 2-3 vendégéjszakát hetente. Ételkiszállításra is csak heti 1-2 alkalommal volt igény. Igénybe vettük az állami bértámogatást, és a tartalékainkat éltük fel, ahogy nagyon sok hotel és étterem. Most azonban már folyamatosan érkeznek a nyári foglalások – fogalmazott az ügyvezető. (Boon.hu)

Kapcsolódó cikkek