Az operatív törzs bejelentette: megjelent Magyarországon is az indiai mutáns

Megosztás

Magyarországon is jelen van a koronavírus indiai mutációja – jelentette be az országos oltási munkacsoport vezetője, György István az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, amelyről az Index tudósított. Hozzátette: emiatt nem lehet kizárni, hogy lesz egy újabb járványhullám itthon is.

Ezután felidézte, hogy december 26-án érkezett az első vakcinaszállítmány Magyarországra, majd február 4-én létrehozták az oltási munkacsoportot és a megyei oltási munkacsoportokat a megyei védelmi bizottságokkal. Március 8-án értük el az egymillió beoltottat, március 31-én a kétmillió beoltottat, április 13-án a hárommilliót, május 22-én átléptük az ötmilliót.

“Nagyon közel járunk ahhoz, hogy mindenki megkapja az oltást, aki kérte – félmillióan vannak azok, akik regisztráltak, de még nem kaptak vakcinát. Őket arra kérem, vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal vagy foglaljanak időpontot az interneten” – mondta György István, hozzátéve, hogy a teljes lakosság 52 százaléka már megkapta az oltást.

Müller Cecília országos tisztifőorvos később hozzátette: két embernél azonosították az indiai mutánst. Mint mondta, nem tudják, hogy a két fertőzött honnan kapta el a koronavírus ezen variációját, nem jártak külföldön. Állapotuk nem súlyos, csak az egyik beteg van kórházban, de lélegeztetőgépre ő sem szorul.

További részletek az Index cikkében.

Kapcsolódó cikkek