Folytatódik a Magyarország elleni eljárás az uniós alapértékek megsértése miatt

Megosztás


A portugál EU-elnökség elkötelezett a hetes cikk szerinti eljárás folytatása mellett, hangoztatta Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter kedden, külföldi tudósítóknak tartott sajtótájékoztatón. A tájékoztató az uniós külügyminiszterek csütörtöki informális találkozóját előzte meg, a lisszaboni tanácskozáson részt vesz Szijjártó Péter is.

Az európai uniós alapszerződés 7. cikke alapján az uniós alapértékeket súlyosan megsértő tagországokkal, Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indult 2017-ben és 2018-ban eljárás, de az elmúlt két évben szinte nem volt előrelépés e téren. A folyamat a pandémia miatt is késlekedést szenvedett, mivel elengedhetetlen, hogy az érintett országok képviselőit személyesen hallgassák meg.

A portugál EU-elnökség felelőssége, hogy folytassa az eljárást, hangsúlyozta Santos Silva. Mivel a feltételek már adottak, a meghallgatást, melyre a 27 tagország uniós ügyekkel foglalkozó kormánytagjait tömörítő Általános Ügyek Tanácsában kerül sor, “június 22-re napirendre tűztük”.

Kapcsolódó cikkek