Orbán újabb önkényes lépése kerül nagyon sokba nekünk – 25 milliárdot fizet kártérítésként hazánk a cafetériák 2012-es államosítása miatt

Megosztás

Elbuktuk a fellebbezést is, a francia Sodexo cég tarthatja a markát, 25 milliárd forintnyi kártérítésben részesül a Fidesz-kormány akkori önkényes lépése miatt, amit természetesen ismét mi fizetünk.

Elutasították a magyar állam fellebbezését a Világbank Beruházási Viták Rendezésével foglalkozó Nemzetközi Központjában, vagyis helyben hagyták a Sodexónak járó több mint 25 milliárd forintos kártérítést. Magyarország összességében ennél is többet bukott a cafetériák 2012-es államosítása miatt.

Helyben marad az a hetvenhárommillió eurós, átszámítva több mint 25 milliárd forintos kártérítés, amit a francia utalványkibocsátó Sodexónak még 2019-ben ítélt meg a Világbank Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID).

Az ügy 2012-be nyúlik vissza, amikor a magyar kormány lényegében államosította a hazai utalványpiacot. A kedvezőbb adószabályok miatt népszerű cafeteriákat addig a francia cégek uralták, ekkor azonban egy kormányzati döntés teljesen átalakította a piacot: a szabályokat úgy alakították át, hogy onnantól már csak az állami Erzsébet-utalványok és a Szép-kártya után járt a kedvezményes adó, a többi béren kívüli juttatás viszont 31 helyett már 51 százalékkal adózott. A korábbi piacvezetők a döntés után gyorsan elvesztették a szerződő partnereiket: az Edenred árbevétele egy év alatt az ötödére, a Sodexo a harmadára esett vissza, a Le Chèque Déjeuner pedig hamarosan ki is vonult Magyarországról.

Az Európai Bíróság is megállapította, hogy a külföldi szereplők kvázi kizárása a magyar piacról ellentétes volt az uniós joggal, de az Edenred, a Sodexo és a Le Chèque Déjeuner nemzetközi testületekhez is fordult. A három cég a Világbank Beruházási Viták Rendezése Nemzetközi Központjánál kért kártérítést a magyar államtól, és az ICSID 2019-ben jelentős mértékű kártérítést ítélt meg nekik. Arra hivatkoztak, hogy a magyar döntés szembement a francia–magyar beruházásvédelmi megállapodásban foglaltakkal. Ez alapján az Edenred felé a magyar államnak 7,1 milliárd forintos kártérítést kell fizetnie (ez a perköltséggel és a késedelmi kamattal együtt 10,1 milliárdot jelent), a Sodexónak pedig összesen 73 millió eurót (mai árfolyamon nagyjából 25 milliárd forint) kártérítést ítéltek meg.

A magyar állam fellebbezett, és a döntés megsemmisítését kérte, ezt azonban az Edenred esetében már 2020 márciusában elutasította a testület, most pedig ugyanez történt a magyar állam kontra Sodexo ügyben is. A május 7-én meghozott határozatában az ICSID véglegesen elutasította az alperes magyar állam kérelmét, vagyis a cafeteriapiac államosítása miatt idáig 35 milliárd forintot már biztosan elbukott a magyar állam. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek