Több kullancsra kell számítani idén a Bükkben, ráadásul terjedni kezdett egy veszélyesebb fajta is

Megosztás

Országszerte az átlagosnál több vérszívóra kell készülnünk, sajnos egyre több a veszélyes példány.

A megyei erdőterületek a kullancsok által terjesztett betegségek tekintetében országos szinten a közepesen fertőzött kategóriába sorolhatóak – írta közleményében az Északerdő. A klímaváltozás miatt új kullancsfajta is megjelent Magyarországon, ezért az Ökológiai Kutatóközpont egy kullancsfigyelő weboldalt indított, hogy feltérképezzék a Hyalomma kullancs itthoni elterjedését.

A kullancsok komoly veszélyt jelenthetnek. A megfelelően zárt ruházattal és kullancsriasztó szerekkel elkerülhető a baj, de teljesen kivédeni nem lehet, ezért fontos, hogy a szabadban töltött nap után a teljes testet vizsgáljuk át. Fontos, hogy a vérszívót minél hamarabb távolítsuk el.

– Fontos, hogy a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg az állatot, és vagy az óramutató járásával ellentétesen vagy egy egyszerű mozdulattal tépjük ki a bőr felszínéből a rovart. A lényeg, hogy a jól látható, kinti részét ne nyomjuk meg! – intett óva a háziorvos Poncsák Csaba, aki elmondta, ha a kullancscsípés helyén kiütés jelentkezik, akár nagy, több centiméteres, kokárdaszerű elváltozás, az gyanús lehet, hogy az állat fertőzött volt. Ez esetben Lyme-kórral állunk szemben.

Megyénkben az elmúlt években a kullancsok miatti megbetegedések száma csökken. A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának megyei tisztifőorvosa, Asztalos Ágnes elmondta, a kullancs enkefalitisz megbetegedési számok az elmúlt években egy-egy esetet jelentettek feléjük. – Ez egy nagyon kicsi szám és ezek az esetek is gyógyultak. A Lyme-kór megbetegedések kapcsán is csökkenő tendenciát látunk, ezelőtt öt évvel mintegy hatvan megbetegedést jelentettek felénk, tavaly pedig húszat.

Az enyhe tél miatt idén több kullancsra kell számítani a megszokottnál. Ráadásul az új, a Hyalomma kullancs egyáltalán nem veszélytelen. A többi közt a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírust is képes hordozni. Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa elmondta, vizsgálatot csinálnak, mert szeretnék elejét venni a megbetegedéseknek. – Még azelőtt szeretnénk megtalálni ezt a kullancsot, ami előtt megtelepedhetne vagy esetleg magát a kórokozót is behurcolhatná.

Ehhez a lakosság segítségét kérik: elsősorban gyanús kullancsokról készült fotókat várnak. Bővebb információ itt található. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek