Miskolc látnivalói: Lillafüred – a Palotaszállótól a Libegőig

Megosztás

Új rovatunkban Miskolc fő nevezetességeit vesszük sorra, elsőként Lillafüred főbb látványosságait pontokba szedve.

Lillafüred ugyan Miskolc településrésze, de a város belterületétől több kilométerre helyezkedik el. A borsodi megyeszékhely egyik legmagasabban fekvő részének számít, a Bükk-vidéken, a Szinva és a Garadna patakok összefolyásánál. Turisztikai szempontból jelentősége kiemelkedő, ez az egyik legjelentősebb turisztikai település a Bükk-vidéken.

Lillafüred egyik fő nevezetessége a Palotaszálló: a híres szálloda 1925 és 1929 között épült Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban. A szálló egyik étterme a közelmúltban reneszánsz étteremmé átalakított Mátyás étterem, ólomüveg ablakai a történelmi Magyarország várait ábrázolják. Az épületektől a Szinva-források felé hatalmas park terül el, botanikai ritkaságokkal.

A Palotaszálló egy meredek emelkedő tetején található a másik látványosság, a Függőkert. Innen nyílik az Anna-mésztufabarlang és több kisebb kőfülke, itt áll József Attila szobra és István főherceg látogatásának emlékoszlopa.

A sétányról szépen látszik hazánk legmagasabb szabad esésű 20 méter magas vízesése, a Lillafüredi vízesés. Ennek létrejötte nem természetes, a Palotaszálló építése miatt el kellett terelni a Szinvát.

Lillafüred fő nevezetességei közé tartozik a „kisvasút”, azaz hivatalos nevén a Lillafüredi Állami Erdei Vasút. Eredetileg a Bükkben kitermelt faáru, illetve a Diósgyőri szénbánya szenének szállítására hozták létre, a személyszállítás csak később indult meg, később azonban már egyedül a személyszállítás, azon belül is a turizmus maradt meg az egyetlen feladatkörnek. Magyarország egyik legforgalmasabb kisvasútjának számít.

Igazi világritkaságnak számít az Anna-mésztufabarlang, az egész világon mindössze hat hozzá hasonló létezik, ezért Magyarország egyik különleges természeti értékének számít. A barlangot 1951-ben védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánítottak.

Nem ez azonban az egyetlen barlang Lillafüreden: a Szent István-barlang a környék legnagyobb cseppkőbarlangja, látnivalói a Nagyterem, a Kilátó és a Színházterem. Egyes termeiben légzőszervi betegeket gyógyítanak. A barlang idegenforgalmi célokra kiépített, 1991-óta gyógybarlanggá nyilvánított, fokozottan védett természeti érték.

Említést érdemel még a Szeleta-barlag, amelynek megközelítése csak gyalogosan lehetséges, mert egy meredek emelkedőn lehet eljutni oda.

Szintén kiemelt turisztikai látványosság a Hámori-tó, amely a Garadna völgyében, a Szinva patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett. A tó másfél kilométer hosszú, helyenként meglehetősen mély. A tavon nyáron csónakázásra és vízibiciklizésre van lehetőség.

A Lillafüredi libegő Lillafüred és Jávorhegy között működik: kiinduló állomása Lillafüreden az Erzsébet sétányon található, ahonnan 1080 méter hosszan, 263 méteres szintkülönbségen szállítja az utasokat a 606 méter magas Jávorhegyre, a menetidő nagyjából 11-12 perc.

Végül, de nem utolsó sorban nem feledkezhetünk meg a Lillafüredi Sport- és Kalandparkról. 2015-ben nyitotta meg kapuit. Az Erzsébet sétány két oldalán elhelyezkedő parkban kültéri és beltéri lasertag arénát, épületbe integrált magaslati kötélpályát, terep segway (elektromos kétkerekű) pályát, téli-nyári korcsolya és görkorcsolya pályát, tematikus játszóteret, streetball-pályát, poolball-pályát, valamint aktív pihenésre alkalmas piknikrétet is találhatunk.

Forrás és fotók: Wikipédia

Kapcsolódó cikkek