Orbán: Heti 150 ezer ember kérhet majd Pfizer-vakcinát

Megosztás

Orbán Viktor a vakcinaválasztásról is beszélt a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában, amelyet a 444.hu szemlézett. Elmondása szerint a legutóbbi uniós csúcson, Portóban nem találkozott olyan országgal, „ahol ilyen plázaszerű kiszolgálás lenne, hogy bemegy az ember, és akkor azt mondja, hogy ezt kérek vagy azt kérek, és ha nincs, akkor inkább várok”. Szerinte a nyugat-európai országok 1-2 hónappal vannak mögöttünk.

A miniszterelnök elmondta, hogy először kétkedett, amikor itthon szóba került a szabad vakcinaválasztás, abszurdnak tartotta, de Pintér Sándor meggyőzte, hogy „ha jól szervezzük a dolgokat, és az informatikai háttér is létrejön, ami nem egy egyszerű dolog, de ha azt is meg tudjuk teremteni, akkor eljuthatunk oda, hogy nem csak lesz elegendő vakcina, hanem Ön megmondhatja, hogy egyébként melyikben bízik inkább, és milyet kér. Azt persze nem tudjuk megígérni, hogy mindenből azonnal lesz, de lesz”.

Az adatai szerint van 944 ezer állampolgár, akik már regisztráltak, de még nem vették fel az elérhető vakcinát. Ebből arra lehet következtetni, hogy olyanra vár, ami nincs, és most leginkább Pfizer nincsen. Hozzátette, hogy átlagosan hetente 330 ezer Pfizer-oltás érkezik, amiből második oltásként felhasználnak 180-185 ezret, így a középiskolások beoltása után heti átlagban 150 ezer 18 év fölötti ember kérhet Pfizert, ennyi jut majd a következő hetekben.

Újra elmondta, hogy csak akkor vezet be a kormány újabb lazításokat, ha az első adaggal beoltottak száma eléri az 5 milliót. A péntek reggeli adatok szerint 4 483598-nál járnak, így talán még májusban elérhetik a következő célt. A következő lazítások az esküvőkre, a nagyobb rendezvényekre és a kijárási tilalomra vonatkoznak majd. De hozzátette, hogy bizonyos tömegrendezvényeken, így fesztiválokon augusztusig csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

444.hu

Kapcsolódó cikkek