Indul a balhé: 25 szakmai szervezet közösen tiltakozik az önkormányzati lakások kiárusítása ellen

Megosztás

Sokan tartanak a lakásmaffiák óriási térnyerésétől, senki nem kérdezte az önkormányzatok véleményét.

Böröcz László fideszes parlamenti képviselő kedd éjszaka adta be a lakástörvény módosítását, miszerint az önkormányzati lakásokat – a várban is – a bérlő a piaci ár 10,5 százalékáért vehetné meg. 

Az új szabályozás szerint ha a vételi jog szempontjából alapul vett bérleti jogviszony legalább 2020. december 31-től fennáll, az önkormányzati és az állami tulajdonú, az ingatlan-nyilvántartásban önálló ingatlanként nyilvántartott lakásra vételi jog illeti meg a bérlőt.

Ha a törvény átmegy a parlamenten, akkor a 90-es évek eleje óta nem látott lakásprivatizációs hullám indulhat meg Magyarországon, az önkormányzati bérlakásszektor pedig megszűnhet

Emiatt tiltakozik közösen a május 11-én benyújtott törvénymódosítás elfogadása ellen 25 szakmai szervezet. Közleményük szerint az önkormányzati bérlakások rengeteg olyan embernek biztosítanak otthont, akik nem tudnának a piaci áron lakást bérelni, és „ennek a védőhálónak a megszüntetése a legkiszolgáltatottabbaktól veszi el a lehetőséget a méltó lakhatásra, az önkormányzatokat pedig egy olyan eszköztől fosztja meg, amellyel az emberek legalapvetőbb szükségleteit tudják kielégíteni”.

A szakmai szervezetek szerint a törvényjavaslat, amely kötelezővé tenné az önkormányzatoknak, hogy alacsony áron eladják az ingatlanokat, „nyílegyenesen a lakhatási válság további elmélyítéséhez vezet”, az önkormányzatoknál pedig „csupán a legrosszabb állapotú lakások maradnának, a legrászorulóbb bérlőkkel”.

„Az önkormányzati bérlakásszektor megszüntetése szociális válsággal fenyeget. A megfizethető bérlakásokat nem megszüntetni, hanem bővíteni kell, hiszen a lakhatási válságot, hasonlóan más európai országokhoz, a közösségi lakásszektor bővítése enyhítheti”– írják közleményükben, amit azzal zárnak, hogy tiltakoznak a törvény elfogadása ellen, és felszólítják a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a közvagyon privatizálását lehetővé tevő, a legszegényebb családokat kiszolgáltatott helyzetbe hozó törvényt!

Aláíró szervezetek:

Amnesty International Magyarország
Autonómia Alapítvány
A Város Mindenkié csoport
A Város Mindenkié Pécs csoport
Civil Kollégium Alapítvány
C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület
Emberség Erejével Alapítvány
Esély Labor Egyesület
Habitat for Humanity Magyarország
K-Monitor
Kontúr Közhasznú Egyesület
Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület
Menhely Alapítvány
Nyomtass te is!
Nyugodt Szív a Lakhatásért Közhasznú Alapítvány
Ökotárs Alapítvány
Önállóan lakni – közösségben élni csoport
Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont
Polgár Alapítvány az Esélyekért
SZÁD- Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete
Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME)
Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
Utcajogász Egyesület
Utcáról Lakásba! Egyesület
Városkutatás Kft.

(444.hu)

Kapcsolódó cikkek