Kormányinfó: Az oltási ütemtől függetlenül május 28-tól lehet lakodalmakat tartani

Megosztás

Az oltások száma közelít a 4 és félmillióhoz – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, amelyről a HVG.hu tudósított. Pünkösd után lesz meg az ötmillió beoltott, így a jövő héten dönt a kormány a további enyhítésekről. Az esküvőkkel kapcsolatosan elmondta, hogy május 27-e éjféltől lehetőség van a lakodalmak megtartására, akkor is, ha nincs még 5 millió beoltott. A miniszter azzal érvelt, a lakodalmakat szervezni kell, ezért szükség van arra, hogy már most bemondják a dátumot.

A kormány döntése értelmében a külföldön beoltott magyarok is fognak kapni védettségi igazolványt, a hivatalos eljárásrendet jövő héten hozzák nyilvánosságra.

A miniszer szerint fontos esemény, hogy a WHO elismerte a Sinopharmot, ami a magyar döntést is igazolta. Itthon már a lakosság 56 százaléka be van oltva, ezzel továbbra is “oltási Európa-bajnok” lehet Magyarország. Gulyás szerint az összes regisztráltat be lehetne oltani egy nap alatt, de a vakcinák közötti válogatás lassítja a tempót. Ennek ellenére is úgy számol a kormány, hogy május végén meglesz az ötmillió oltás. Utána az lesz a probléma, hogy elfogynak a regisztráltak. Gulyás szerint látszik, hogy nő a védettség, a halálozások száma csökken a fertőzésszámmal együtt, de a kormány azt kéri, mindenki tartsa magát a szabályokhoz.

Gulyás szerint Magyarország két hónappal előbb éri el azt a védettségi szintet, amit Európa csak később fog, a szolgáltatásokat védettségi igazolvánnyal lehet majd igénybe venni, “ezt követően szűnhet meg a korlátozások nagy része.”

Bértámogatásról Gulyás elmondta, hogy kifizetésük folyamatos, eddig 30 ezer vállalkozás munkavállalója kérte a támogatást, május 31-ig azonban még lehet kérelmeket benyújtani, nekik is folyósítani fogják.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy gyerektáborokat is meg fognak rendezni nyáron, ezeket június elsejétől meg lehet tartani. Hozzátette, hogy készült egy telefonos védettségi-app, amivel igazolni lehet, hogy valaki megkapta az oltást. Az appot elmondása szerint hamarosan élesítik. Ez az EESZT adataira épül, hitelesítésük egy QR kóddal történik, és ezzel is lehet majd igazolni a védettséget.

További részletek a Kormányinfóról a HVG.hu tudósításában.

Kapcsolódó cikkek