Müller Cecília elismerte: lassabban haladt az oltás a vártnál a múlt héten

Megosztás

„Egyetlen vakcina sem képes 100 százalékos védelmet kialakítani, illetve mindig is voltak közöttünk olyan állampolgárok, akiknél nem kellőképpen válaszol a szervezet a vakcina beadására” – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, amelyről a Telex.hu tudósított.

Az országos tisztifőorvos elismerte, hogy bár már hat vakcinával oltanak itthon, az oltási program az elmúlt héten lassabban haladt, de az átoltottság – az első adagot kapottakkal együtt – 44 százalékos, és ígéretes, hogy a gyógyultak száma már háromszorosa az aktív betegeknek.

A 16–18 évesek az EESZT.gov.hu oldalon elkezdhetik az időpontfoglalást a védőoltásra. A korosztályban 200 ezer fiatal van, ebből 84 ezren regisztráltak, ők megkezdhetik az időpontfoglalást, amely szerdáig tart. Ezután csütörtöktől következő hét keddig zajlik le oltásuk első hulláma, a Pfizer–BioNTech vakcinájával – mondta az országos tisztifőorvos. A már regisztrált érintettek sms-t fognak kapni az időpontfoglalás lehetőségéről.

Ha iskolalátogatási időszakra esik az időpontfoglalás, akkor az igazolt hiányzásnak minősül – közölte az országos tisztifőorvos, emlékeztetve, hogy május 10-tól a felső tagozatosok és a középiskolások számára is elkezdődött az iskolákon belüli oktatás.

További részletek az operatív törzs mai tájékoztatójáról a Telex.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek