Tévedés volt a hozzájárulás kérése, anélkül is lehallgathatják az egészségügyi dolgozókat

Megosztás

Nem a megfigyelés lehetősége volt a tévedés, csak az, hogy ehhez kérték az egészségügyi dolgozók hozzájárulását – derült ki abból a hivatalos válaszból, amelyet Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője kapott a belügyminisztériumtól.

Az előzmény, hogy április 23-án az Országos Kórház Főigazgatóság levelet küldütt ki az egészségügyi dolgozóknak, amely szerint alá kell írniuk egy megbízhatósági vizsgálatba való beleegyezést, ellenkező esetben elvesztik az állásukat. Akkor a válasz az volt, hogy tévedésből ment ki a levél. Ez igaz volt, azonban nem azért, mert nem hallgathatják le őket, hanem, mert a fizetésemelést is ígérő, ám sok vitát kiváltó új szolgálati jogviszonyuk aláírásával erre valójában már engedélyt is adtak.


Pintér Sándor nevében Kontrát Károly államtitkár válaszolt. A szavaiból az derül ki, hogy a hiba az lehetett, hogy nincs is szükség hozzájárulásra. Kontrát úgy fogalmaz, hogy 

a Rendőrségről szóló törvény 2021. január 1-jétől hatályos módosítása alapján az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók megbízhatósági vizsgálat alá vonhatók. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján ehhez nem szükséges hozzájáruló nyilatkozat aláírása.

„Ez azt jelenti, hogy lehallgathatják a telefonjukat, megnézhetik az emailjeiket, titkosan bármilyen adatot gyűjthetnek róluk”

– értelmezte a helyzetet Facebook-bejegyzésében Szabó Tímea.

Kapcsolódó cikkek