Operatív törzs: Engedélyezettek a ballagások és osztálykirándulások, védettségi igazolványhoz kötik az orvosi ellátásokat

Megosztás

Május 25. után megszervezhetők a ballagások – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján, amelyről az Index tudósított. Az államtitkár elmondta, hogy az egynapos vagy többször egynapos osztálykirándulások is megengedettek, de az ottalvás nem lehetséges. A részletszabályok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben.

Maruzsa Zoltán kiemelte, hogy a hét legfontosabb eseménye az érettségi, ami május 3. és 25. között zajlik. Az adatok még nem állnak rendelkezésre teljeskörűen, de szinte százszázalékos a részvételi arány a vizsgákon. Mint arról már a rendelet is megjelent, május 10-től a felső tagozatosok is visszatérnek a jelenléti oktatáshoz. Maruzsa Zoltán közölte: biztos benne, hogy nem alakulnak ki gócpontok az érettségi miatt, azonban arra kér minden 16 és 18 év közötti fiatalt, hogy éljen a lehetőséggel, és vegye fel az oltást. “No vakcina, no party” − zárta szavait az államtitkár.

Ezután Müller Cecília beszélt arról, hogy szerinte a védőoltások növekvő számával és a védelmi intézkedések betartásával tudjuk megtartani a csökkenő tendenciát. A tiszti főorvos elmondta, hogy NAGYON FONTOS, HOGY SENKI NE HANYAGOLJA EL A MÁSODIK DÓZIS FELVÉTELÉT, MERT AZ SZÜKSÉGES A TELJES VÉDETTSÉGHEZ.

Azok, akik még gondolkodnak azon, hogy éljenek-e az oltás lehetőségével, regisztráljanak, és vegyék fel a koronavírus elleni vakcinát − kérte Müller Cecília. Felhívta továbbá a figyelmet: a 16−18 év közöttiek is ma éjfélig regisztráljanak, mert csak ebben az esetben tudnak időpontot foglalni a vakcina felvételére.

Az időpontfoglaló alkalmazásban jelenleg három oltóanyagra lehet időpontot foglalni. Az országos tiszti főorvos kiemelte: MÁJUS 13-TÓL VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYHOZ KÖTÖTT AZ ORVOSI ELLÁTÁSOK IGÉNYBEVÉTELE, AKINEK ILYEN NINCS, ANNAK 48 ÓRÁNÁL NEM RÉGEBBI PCR-TESZTRE VAN SZÜKSÉGE, A MŰTÉT ELŐTT PEDIG MÉG EGY ANTIGÉNGYORSTESZTRE.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek