Kamupártok a választásokon: Úgy tűnik, a szálak Zuschlagon át Rogán ügyvédjéhez vezetnek

Megosztás

Más esetben azt mondanánk, világraszóló lebukás, de igazából, valljuk be, nagyjából mindenki sejtette már 2014-ben is, hogy a hirtelen a semmiből gombamód a földből kinövő kamupártok a Fidesz érdekében jöttek létre és indultak el a választásokon.

A Telex.hu és Hadházy Ákos kicsit jobban utánajárt ennek az anomáliának és egészen meglepő dolgokra derült fény, Zuschlag pedig azóta menekül az érdeklődés elől.

A Partizán készített hosszabb anyagot a kamupártokról, illetve azon belül is a Seres Mária-féle SMS pártot mutatta be, hogyan ment a jelöltek papírzacskóból történő kifizetése, és hogyan másolták ipari mennyiségben az ajánlóíveket, aláírásokat, hogy indulni tudjanak a jelöltjeik.

Ebben az anyagban a párt egyik jelöltje arccal, névvel vállalva meséli el, hogy a párt irodájában az ajánlóívek másolásánál látta, hogy más pártok ajánlóíveiről is másolgatják át a neveket, és aláírásokat 2018-ban. Ezen belül pedig állítja, hogy voltak fideszes ajánlóívek is, amikről másoltak.

A Partizán videójában az ugyan nem derül ki, hogy kin keresztül kerülhettek Seres Máriáékhoz a fideszes ajánlóívek, de ezzel párhuzamosan egy érdekességre rámutatnak, amelynek főszereplője Zuschlag János, a börtönbüntetésre ítélt egykori MSZP-s képviselő.

Egy Zuschlaggal szemben folytatott büntetőeljárásban került elő egy lehallgatási jegyzőkönyv, amiben egy 2018-as országgyűlési választások előtt lezajlott telefonbeszélgetésének leirata olvasható, és amelyet most Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is megosztott Facebook-oldalán. A képviselő azt írta hozzá, hogy a kamupártoknál segédkező Zuschlagék egy biztosítási alkusztól loptak személyes adatokat az ajánlásokhoz 2018-ban, emiatt lett aztán büntetőeljárás is a dologból, ami most is folyamatban van a Kecskeméti Törvényszéken.

Ebben a telefonbeszélgetésben – ahol Zuschlag Üstökös néven szerepel – az egykori MSZP-s politikustól megkérdezi telefonpartnere, Péter:

  • Te János! Szerinted várható még, akármi … akármi felülről?

Amire Zuschlag úgy válaszol:

  • Megmondom őszintén, nekem van kapcsolatom, de egyelőre nincs válasz. Tehát próbálom, próbálom, köröket futni megmondom őszintén a szokott kapcsolatomon, és szerintem nem jutottak még el idáig, hogy.. Nem foglalkoznak! Vagy én nem tudom. Tehát nem is értem. Ilyenkor már volt. Tehát mindenféleképpen kell instrukció a Választási Bizottságba! Mer’ ugye négy éve is kellett! Tehát szerintem idő kérdése hogy megjelenjenek.

A telefonbeszélgetésben Zuschlag hozzáteszi:

  • Én ráírtam a négy évvel ezelőtti kapcsolatomra, aki a Rogán ügyvédje, nem válaszolt.

A Partizán videójában elhangzik, hogy a jegyzőkönyv hitelességének igazolása miatt Hadházy Ákos büntetőfeljelentést kezdeményezett a Bács-Kiskun megyei főkapitányságon a választás rendje elleni bűncselekmény miatt, ám a rendőrség a feljelentést elutasította.

A Partizán hozzáteszi, hogy a rendőrség viszont: „válaszában nem pusztán igazolta az okirat létezését és annak valódiságát, hanem elismerte annak legsúlyosabb állítását is. A lehallgatottak, vagyis Zuschlag és társa a beszélgetés során valóban arról értekezett 2018-ban, hogy nincs útmutatás felülről, és nem értik, miért nem foglalkoznak velük, mert szerintük kell instrukció a Választási Bizottságba, négy éve is kellett”.

Érdekes mellékszál, hogy a 2014-es választások előtt jelent meg Zuschlag könyve, amelyben a szocikat és Gyurcsányt bírálja. A könyvet Szalai Vivien írta, aki azóta a kormánypárti média fontos embere. Kollégánk akkor így írt a könyvről az Indexre.

Hadházy Ákosnak egyébként a rendőrség az elutasító válaszában azt írta: „a feljelentés kiegészítése során beszerzett adatokat értékelve választás rendje elleni bűntett, vagy más bűncselekmény gyanúja nem állapítható meg, hiszen a beszélgetés éppen arról szól, hogy nincs útmutatás.”

Hadházy Ákos a posztjában meg is nevezi Zuschlag telefonpartnerét, aki a jegyzőkönyvben csak Péterként szerepel. A független országgyűlési képviselő azt írja, Zuschlag a fentiekről Táncsics Péterrel beszélgetett, „aki a 2014-es választásokon 1578 szavazatot szerző, de 149,2 millió forint kampánytámogatást bezsebelő Új Magyarország Párt elnöke volt”. Hadházy azt is hozzáteszi, Táncsics ma önkormányzati képviselő Kőszegen az „összefogás” színeiben, és szerinte ezek után az a minimum, hogy lemond.

Táncsics Péter volt az Új Magyarország Párt elnöke. 2017-ben írta meg a sajtó, hogy jogerősen megszüntették a nyomozást a Zala Megyei Főügyészségen az Új Magyarország Párt ügyeiben. A párt ellen többek között költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoztak. Az ÚMP a 2014-es választásokon 1578 szavazatot szerzett. A kampány ötven napja alatt 62 millió forintot számoltak el csak szállásra és üzemanyagra, 42 millió forintot számoltak el egy kampányfilmre, ami szakértők szerint 500 ezerből meglenne.

Ahogy a 444.hu írta akkor: „az Új Magyarország Párt zalaegerszegi székhellyel jelent meg, és egyike volt a nagyon gyanús új pártoknak: rekordidő alatt szedték össze a 15 ezer aláírást, ami után jogosulttá váltak a 149,2 millió forintos kampánytámogatásra, majd a kampányban töredékére zuhant vissza a párt támogatottsága, tizedannyi szavazatot tudtak csak szerezni, mint ahány aláírást benyújtottak”.

Kerestük telefonon Zuschlag Jánost és telefonpartnerét, Táncsics Pétert is, hogy megkérdezzük őket a lehallgatási jegyzőkönyvről és Hadházy posztjáról.

Táncsics Péter a Telexnek azt mondta, hogy a Zuschlag Jánossal nagyon régóta ismerik egymást, a mai napig beszélnek egymással, de hogy mire gondolt Zuschlag, amikor azt mondta, nem kapott még instrukciót, azt tőle kellene megkérdezni. Táncsics elmondása szerint nem csak ezt az egy beszélgetésüket hallgatta le a rendőrség, többször beszéltek arról, hogy a kampányfinanszírozásról szóló törvény és a választási eljárásról szóló törvény „jelöli ki azt az utat, ami alapján lehet szabályosan politizálnia új pártoknak, kisebb pártoknak is, nagyobb pártoknak is”, ezek a szabályok pedig folyamatosan változtak. Amikor tehát a „felülről jövő útmutatásról” érdeklődik, akkor a törvényekkel kapcsolatos folyamatos változásokról beszéltek elmondása szerint.

Az Új Magyarország Párttal kapcsolatban elmondta, hogy szabályosan állítottak pártlistát annak idején és szabályosan használták fel az állami támogatást is. A rendőrség, a NAV bűnügyi, a NAV pénzügyi osztályai, az ügyészség és a Számvevőszék is vizsgálta az ÚMP gazdálkodását, eljárás is indult a párt ellen, de bűncselekmény hiányában megszüntették, mondta. Szerinte ha valaki a szabályoknak megfelelően politizál, és erre szabályosan támogatást kap, akkor nem követ el semmilyen rosszat. Példaként pedig azt hozta fel,

ha például egy focicsapat kap több százmillió forint támogatást, hogy öltözőt építsen, pályát tartson fenn, gyerekeket neveljen, de 450 mínusz gólkülönbséggel zárja a szezont, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a futballcsapatot csaló focisták, csaló edzők és csaló vezetőségi tagok alkotják.

Táncsics szerint az ÚMP-nek vagy az egyesületének, vagy személy szerint neki a Fidesz nem nyújt segítséget, de ha segítség alatt azt értjük, hogy olyan jogszabályokat hoznak, ami alapján lehet a politikai palettán hely és lehetőség egy kisebb, újabb képződménynek is, akkor ezzel természetesen a Fidesz segíti azokat a pártokat, akik aztán ellene vagy nem ellene politizálnak.

Hadházy posztjával kapcsolatban azt is elmondta, hogy amit az országgyűlési képviselő kisbetűvel, idézőjelben „összefogás”-nak ír, az egy kőszegi civil szervezet (Összefogás Kőszegért Egyesület), amelynek az ÚMP-hoz hasonlóan alapítótagja. 2005 óta dolgozik ez az egyesület azért, hogy Kőszegen jobb egyen élni. „Talán 2005-ben még a Fidesz soraiban ült Hadházy, túl sok információval nem rendelkezik az egyesületünk tevékenységéről” – mondta. Hozzátette, hogy az egyesületük az egyetlen és legádázabb ellenfele volt a Fidesznek Kőszegen.

Hadházy a posztjában lemondásra is felszólította Táncsics Pétert, aki erre azt mondta, nagyon örül neki, hogy Hadházy érdeklődik a kőszegi közéleti kérdések iránt, de szerinte akik rá szavaztak, pontosan tudták, kire szavaznak. Minden jogszabályi feltételnek megfelelt az indulásakor (büntetlen előélet, köztartozás mentesség), majd ha valamilyen hatóság jogerősen mondja ki, hogy nem méltó a képviselőségre, akkor lemond a mandátumáról, de ennek az ellenkezője a helyzet. „Hadházy urat pedig várom egy kávéra Kőszegen” – zárta a beszélgetést Táncsics.

Kerestük telefonon Zuschlag Jánost is, hogy megkérdezzük erről a lehallgatási jegyzőkönyvről, hogy 2014-ben kitől és milyen instrukciókat kaptak, hogy 2018-ban végül megérkeztek-e a várt instrukciók, illetve hogy kit értett Rogán ügyvédje alatt. Délelőtt még elértük telefonon, akkor azt kérte, délután hívjuk vissza. Délután azonban már nem vette fel a telefonját, és egyelőre az sms-ünkre sem reagált, hogy mikor lenne alkalmas neki a beszélgetés.

Hadházy a friss posztjában úgy fogalmaz:

„a jelenkori Magyarország egyik legvisszataszítóbb jelensége a kamupártok működése, ami duplán káros: egyrészt konkrét, százmilliókban mérhető kárt okoznak, másodrészt kiélezett helyzetben konkrétan befolyásolhatták az eredményt, harmadrészt pedig aláássák a demokráciába vetett bizalmat. A legnagyobb szégyen mégis azoké, akik megteremtették a törvényi és financiális feltételeket ehhez az iparághoz, majd semmit nem tettek a pártbiznisz felszámolása érdekében. Mert ne gondolja bárki, hogy a legmagasabb szint – akár csak hallgatólagos – támogatása nélkül működhetnének ezek a bűnszervezetek!”

Kapcsolódó cikkek