Remek fényképek arról, hogyan halad a Diósgyőri vár rekonstrukciója

Megosztás

Gőzerővel folyik a munka Nagy Lajos király kedvenc váránál.

A tervek szerint haladnak a Diósgyőri vár felújítási munkálatai. Az előrehaladásról a Magyarepitok.hu kérésére a kivitelező Épkar Zrt. szakemberei nyilatkoztak. Ahogy azt korábban megírtuk, a Nagy Lajos korabeli vár a Modern Városok Program keretében újul meg.

A projekt értéke hozzávetőlegesen 12,7 milliárd forint, a fejlesztés célja pedig, hogy a vár és közvetlen környezete Közép-Európa meghatározó turisztikai központjává váljon.

„Felvonulási és előkészítő munkálatok 2021.02.08-án kezdődtek el, jelenleg pedig a bontási-, szerkezetépítési- és kőfalazási munkák folynak. Ezt követően az elektromos- és gépész vállalkozók beléptetése a következő lépcső, valamint a kőfaragó szakma elindítása” – számolt be a jelenlegi helyzetekről Csehes Réka munkahelyi mérnök

Az Épkar szakemberei eddig sikeresen megoldották a felmerülő nehézségeket

A belső vár rekonstrukciója után mintegy 3900 négyzetméter alapterületű épület fog megszületni. Az északnyugati szárnyban visszaépítik a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is, ezek fogják biztosítani az eltérő szintek megközelíthetőségét.

Kolozsvári Zoltán projektvezető a nehézségekre is kitért: „A vár területe Miskolc város vízgyűjtő területén található, ezért meg kellett felelni a helyi vízgazdálkodó szervezet vízbázisvédelmi szabályozásainak is, mely több hét komoly munkát vett igénybe. Nagy hangsúlyt fektettünk a vízgazdálkodó szervezet ide vonatkozó rendeletének betartására, valamint kaptunk egy rétegrendet, amely alapján kialakítottuk a közlekedési útvonalakat, az anyag depóniákat, a vízgyűjtő hely feletti közlekedést, valamint a kármentő létesítményeket is.”

A külső vár felújítására is sor kerül. A Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be. Többek között négy bástya párt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig végigsétálható várfalat alakítanak ki. A tornyok helyreállításával pedig a legfelső szinteket fedett és nyitott kilátóként is használni tudják majd.

A Diósgyőri vár Lajos király kedvenc helye volt

A falakat körülölelő vizesárokkal, négy hatalmas, bevehetetlennek látszó toronnyal, a tornyokat összekötő emeletes lakosztályokkal, valamint a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermével Diósgyőr vára az ország legszebb erődítménye volt.

Buda, Visegrád és Zólyom mellett Diósgyőr királyi székhelyként akkoriban vált jelentőssé, amikor Nagy Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta. A vadban gazdag bükki erdők szélén fekvő várkastély évente több hónapon át Lajos király kedvenc tartózkodási helyeként szolgált.

További részleteket is megtudhat a Magyarepitok.hu cikkéből.

Kapcsolódó cikkek