Azt kérik, hogy május 7-ig regisztráljanak a 16-18 évesek, a jövő héten már olthatják is őket

Megosztás

Már nemcsak terv, újabb korosztályhoz érkeztünk el.

György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy most már ott tartunk, hogy csak az egyénen múlik, ki, mikor van beoltva, a kormány megteremtette a feltételeket. Az egyszer beoltottak száma meghaladta a 4 milliót, közülük több mint kétmillión a második oltást is megkapták.

Ha végigmegyünk az utcán, abban a tudatban tehetjük, hogy minden második felnőtt be van oltva

– mondta György,és hozzátette, a regisztráltak 80%-a megkapta legalább az első oltást.

A következő dolgok derültek még ki az államtitkár szavaiból:

  • Meg fogják nyitni 200 ezer Szputnyik vakcinára a regisztrációs lehetőséget, és a tumultust elkerülendő, sms-ben fogják értesíteni azokat a regisztráltakat, akik időpontot foglalhatnak. Csak ők tudnak élni ezzel, az ő tajszámaik lesznek feltöltve a rendszerbe.
  • Ma érkezett 333 ezer Pfizer-vakcina, nagyobb része második körös oltásokhoz kell. A másik részét első körös oltásokra, 16–18 évesek oltására teszik el, hiszen ez a korosztály csak azt kaphat egyelőre. A megmaradt oltóanyagokat a háziorvosok kapják.
  • A fiataloknak regisztrálniuk kell, azt kérik, legkésőbb május 7-ig regisztráljanak, mert csak úgy tudnak időpontot foglalni a jövő hét második felére tervezett oltásokra.
  • Csütörtökre várunk Moderna-szállítmányt, a nagyobb részét második körös oltásokra viszik. 30 ezer adagot háziorvosok kapnak, 6 ezer adagot az idősotthonok lakóinak oltására szánják.
  • A héten a Janssen-vakcinával is elkezdik az oltást, ezt a honvédségi oltóbuszokon használják, így a buszoknak elég egyszer menni a településekre. Ezek a buszok eddig hét megyében, 61 településen jártak, és 13 ezer embert oltottak be rajtuk.
  • Az oltási programban a Magyarországon élő külföldiek oltásának előkészítéséhez is elérkeztünk: akik itt élnek, dogoznak, tanulnak közöttünk, tehát az ő védettségük mindannyiunk érdeke – fogalmazott György. Mától ők is regisztrálhatnak.
  • A külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak, de az ő oltásuk csak azután kezdődik, ha az itt élők már túl vannak az oltásokon.

Müller Cecília reagált a WHO-s mai állásfoglalására is a Sinopharm-vakcinákkal kapcsolatban. Korábban kiderült többek között, a WHO nem látja megfelelően bizonyítottnak, hogy hatvan év felett hatékonyan előzi meg a koronavírus-fertőzést a Sinopharm.

Müller azt mondta, egyelőre a szakirodalmi adatokat foglalta össze a WHO, és ennek birtokában a hétvégére várjuk a WHO ajánlását a Sinopharm-vakcinával kapcsolatban. Ha a világszervezet felveszi az általa ajánlott koronavírus-vakcinák listájára, akkor ez lesz majd az első keleti vakcina, amelynek a használatát nemzetközileg is támogatni fogják. Meglátjuk, milyen döntést hoz a WHO, fogalmazott Müller. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek