A kormány jövőre sem adja vissza az önkormányzatoknak egyik legfontosabb bevételüket

Megosztás

A járványügyi védekezésre hivatkozva folytatódik az önkormányzatok kivéreztetése.

A járványvédekezési alapba megy az önkormányzatoktól elvett pénz a kiskereskedelmi különadóval együtt. A járványalapnak ezen kívül nem terveztek bevételt.

A gépjárműadóból várható teljes, 90,5 milliárd forint bevételt betervezte a Pénzügyminisztérium a 2022-es központi költségvetésben a járvány elleni védekezési alap bevételeként – derül ki az Országgyűlésnek frissen benyújtott tervezetből. Továbbá az önkormányzatokat megillető átengedett állami bevételek felsorolásánál sem szerepel a gépjárműadó 40 százaléka – mint ahogy a 2020-as büdzsében még szerepelt.

Az adóbevétel 40 százalékát a kormány a járványra hivatkozva vonta el az önkormányzatoktól, és csatornázta át a járványvédekezési alapba. A gépjárműadó (volt) a helyi önkormányzatok egyik utolsó megmaradt saját bevétele, sőt az önkormányzatok egy része számára szó szerint az utolsó saját bevételi forrás. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a gépjárműadó elvonása után azonnal jelezte, hogy a települések 70 százalékának semmilyen bevétele nem marad.

A kormány a járvány miatt, a közös teherviselésre hivatkozva jelentős forrásokat vont el az önkormányzati szektorból. A gépjárműadó mellett nagy kiesést jelent a helyhatóságoknak, hogy a területükön működő kis- és közepes vállalkozások iparűzésiadó-kedvezményt kapnak. Továbbá a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy emeljenek (vagy akár strukturálisan változtassanak) a helyi adóikon.

A járványvédekezési alapba egyébként a Pénzügyminisztérium összesen 166,8 milliárd forint bevételt tervezett be, ide folyik még be a kiskereskedelmi különadóból várt 76,3 milliárd forint. Az alapnak e két forráson kívül nincs bevétele. Az alapnak kiadást sem terveztek be – év közben a kormány persze végrehajthat majd innen átcsoportosításokat. „Kiadásként” nevesítve csak és kizárólag a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka 20 milliárd forintja szerepel az alapban. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek