Operatív törzs: Nem dőlhetünk hátra, az indiai mutáns már a szomszédban van

Megosztás

Nem dőlhetünk hátra, az indiai vírus már itt van a szomszédban, és okozhat meglepetéseket – jelentette be György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi tájékoztatóján, amelyről az Index tudósított. Mint mondta, elérkeztünk az oltásoknál az egyéni felelősségek szakaszába.

Az államtitkár, majd bejelentette, hogy hamarosan 200 ezer Szputnyik V vakcina is elérhető lesz az interneten foglalók számára, de csak azok kaphatják meg az orosz vakcinát, akik a foglalásról SMS-t kapnak. Ismertette, hogy több mint 330 ezer Pfizer-vakcina is érkezett, ennek nagy része a második körös oltáshoz szükséges. A megmaradt Pfizer-vakcinával a 16–18 éveseket fogják oltani.

“A 16–18 éves korosztálynak is regisztrálnia kell, legkésőbb május 7-ig, mert csak érvényes regisztrációval lehet időpontot foglalni a jövő hét második felében tervezett oltásokra” – közölte György István. Beszámolt arról is, hogy szintén a héten érkezik Moderna-vakcina, valamint elkezdik az oltást a Janssen egydózisú oltóanyagával is a honvédségi oltóbuszokon.

A védőoltások számának örömteli növekedése hozzájárul, hogy a harmadik hullám leszálló szakaszában eredményesen küzdjünk, azaz a járványügyi adatok folyamatosan javuljanak – mondta Müller Cecília. Hozzátette: a fertőzöttek száma arra figyelmeztet, hogy a járványnak nincs vége. Továbbra is a brit vírusváltozat dominál, és súlyos megbetegedéseket okoz – mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy szükség lehet-e harmadik oltásra, egyelőre nem tudott pontos választ adni a tiszti főorvos. Ezzel kapcsolatban azt mondta: “Mindegyik vakcina veszélyhelyzeti alkalmazást kapott, hiszen nem telt el a használatuk kezdete óta annyi idő, hogy erről tapasztalatunk legyen. Bármelyik vakcina esetében szükség lehet harmadik adagra, de a járvány is válhat szezonálissá, lehet, hogy évente kell majd ismételni a védőoltásokat. Erre nem tudunk még pontos választ adni.”

Index.hu

Kapcsolódó cikkek